AFERA KOMERCIJALNA BANKA: Dinkićev direktor sakrio gubitak od 1,6 milijardi
Foto: Dragana Udovičić, Fonet

Fingirao račune

AFERA KOMERCIJALNA BANKA: Dinkićev direktor sakrio gubitak od 1,6 milijardi

Društvo -

Bivše rukovodstvo Komercijalne, koje je predvodio kadar URS Ivica Smolić, hvalilo se velikim uspesima, a ostavilo minus u kasi

Komercijalna banka godinama je u poslovnim rezultatima predstavljala dobitak, a zapravo je bila u debelom minusu, otkriva Kurir!

Naime, bivše poslovodstvo banke, sa dugogodišnjim predsednikom IO Ivicom Smolićem na čelu, inače kadrom URS Mlađana Dinkića, nije realno iskazivalo poslovne rezultate, pa je tako 2014. godinu predstavljalo kao veoma uspešnu i s dobitkom od 4,8 milijardi dinara, a zapravo su je završili s manjkom od oko 1,6 milijardi.

Ključno pitanje

- Minus je te godine napravljen zbog nenaplativih i loše obezbeđenih kredita, ali o tome u javnosti nisu govorili. Smolić, koji je u najvišem rukovodstvu banke bio 11 godina, uvek se hvalio uspehom banke, a zapravo su bili u velikoj dubiozi. Početkom 2015. Upravni odbor banke posumnjao je u zvaničnu verziju da posluje s dobitkom, pa su tako i oni brzo otkrili da je račun fingiran. UO je ubrzo, zbog katastrofalnog rada, zatražio da Smolić bude smenjen - kaže izvor Kurira i podseća da je on ubrzo nakon toga sam otišao iz Komercijalne.

Ekonomista Milan Kovačević kaže da je nedopustivo, ali i kažnjivo fingiranje završnih računa.

- Ključno je pitanje da li je revizor proveravao knjige. Tamo ima i dosta ozbiljnih ulagača. Evropska banka, kao suvlasnik banke, morala bi da traži da revizor pregleda knjige. Ako se utvrdi da je bilo propusta, onda bi to prosto trebalo ganjati. To je kažnjivo - kaže Kovačević.

Češljanje

Podsetimo, Srbiju proteklih dana potresa afera „Komercijalna banka“, jer je Bezbednosno-informativna agencija (BIA) započela češljanje njenog poslovanja zbog sumnje da je poslednjih godina oštećena za izuzetno veliku sumu. Sumnja se, naime, da je Ivica Smolić svojevremeno navodno uzeo mito u iznosu od oko 700.000 evra za posao kojim je ova banka oštećena. Uz to, ispituju se i drugi veliki poslovi koje je ova banka imala tokom Smolićevog jedanaestogodišnjeg vođenja. Do Smolićevog komentara ovim povodom nije bilo moguće doći.

Kurir / E. K.

Foto: Dragana Udovičić, Fonet, Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Farmaceuti krivi za epidemiju malih boginja!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track