Najnovije vesti

ODREĐEN IZNOS ZA RESTITUCIJU: Potomcima vlasnika oduzetih nekretnina 13,6 milijardi evra!

obeštećenje

ODREĐEN IZNOS ZA RESTITUCIJU: Potomcima vlasnika oduzetih nekretnina 13,6 milijardi evra!

Društvo
17:35h

Osnovica obeštećenja za oduzetu imovinu koju država ne može da vrati u naturalnom obliku, već mora da je obešteti, iznosi 13.685.522.511 evra, saznaju "Novosti" u Agenciji za restituciju. Sada je na redu Vlada, koja bi vrlo brzo trebalo da donese koeficijent po kom će se obračunavati konkretni iznosi za isplatu građanima.

foto: Tanjug/STA Nebojša Tejić/Daniel Novakovič

Zakon je predvideo da država za obeštećenje odvoji dve milijarde evra. Taj iznos će biti podeljen sa ukupnom vrednošću koju je utvrdila Agencija. Tako dobijen koeficijent množiće se sa iznosima iz pojedinačnih rešenja.

- Kada Vlada utvrdi koeficijent i donese uredbu kojom će utvrditi osnovne elemente obveznica, iznos emisije, i uslove njihove distribucije i naplate, Agencija će donositi pojedinačna rešenja u kojima će utvrditi iznos obeštećenja, rokove i akontaciju - objašnjavaju u Agenciji.

Na osnovu tih rešenja podnosioci zahteva moći će da naplate akontaciju u novcu, i to 10 odsto od utvrđenog iznosa obeštećenja. Ostatak će dobiti u obveznicama, koje dospevaju u roku od 12 godina i isplaćuju se u godišnjim ratama, počev od 15. decembra 2018.

foto: Profimedia

U Agenciji još dodaju da osobe koje su na dan stupanja na snagu zakona, a to znači 6. oktobra 2011, bile starije od 70 godina, obveznice dobijaju u roku od pet godina. Za one koji su na dan stupanja na snagu zakona bili stariji od 65, obeznice dospevaju u roku od 10 godina. Obveznice će glasiti na ime osobe, biće prenosive i isplaćivaće se u evrima.

Maksimum koji jedna osoba može da dobije, bez obzira na ukupnu vrednost oduzete imovine, zakon ograničava na pola miliona evra.

Posao određivanja vrednosti tražene imovine trajao je punih šest godina, koliko je Agencija, sa Poreskom upravom, prikupljala podatke i procenjivala imovinu.

- Uprkos najavama o mogućoj promeni zakona, uradili smo svoj posao u skladu sa aktuelnim zakonom i obračunali vrednost oduzete imovine za koju su podneti zahtevi za povraćaj. Ukoliko Vlada proceni da bi ovaj iznos mogao da ugrozi makroekonomsku stabilnost zemlje, uvek ostaje mogućnost da predloži promenu zakona - kaže Strahinja Sekulić, direktor Agencije za restituciju.

foto: Fonet

Ovo, naravno, ne znači da se završilo naturalno vraćanje imovine. Ono je pri kraju, postupci koji su u toku biće okončani i tamo gde postoje uslovi, imovina će biti i fizički vraćena.

Po posebnom zakonu, crkvama i verskim zajednicama do sada je vraćeno oko 95 odsto imovine.

Do sada je u naturalnom obliku, ne računajući crkvenu restituciju, vraćeno 378 stanova, 197 poslovnih prostora, 91 stan i 90 zgrada. Starim vlasnicima je takođe vraćeno nešto više od 38 hektara neizgrađenog građevinskog zemljišta, 868 hektara šuma i 9.212 hektara oranica.

(Kurir.rs/Večernje novosti, V.C.Spasojević)

 POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Vučić odlučio, glavni odbor ga poslušao: Izbori u martu, ali samo gradski

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...