(VIDEO) DANAS JE ARANĐELOVDAN: Profesori Bogoslovije iz Beograda vam otkrivaju kako se zaista slavi i koje su najčešće zablude
Foto: Printscreen

(VIDEO) DANAS JE ARANĐELOVDAN: Profesori Bogoslovije iz Beograda vam otkrivaju kako se zaista slavi i koje su najčešće zablude

Društvo -

Pravoslavni vernici 21. novembra slave veliki praznik Sabor Svetog Arhangela Mihaila, koji je u narodu poznatiji kao Aranđelovdan. U crkvenom kalendaru označen je crvenim slovom.

Profesori Bogoslovije Svetog Save u Beogradu vam otkrivaju kako se zaista praznuje Aranđelovdan, i koje su najčešće zablude u vezi sa ovim praznikom. Pogledajte:

Arhangel Mihailo vođa je nebeskih vojski koji se uvek javljao na mestima na kojima se javljala i Bogorodica, tako da predstavlja nebesku silu i zaštitu na zemlji.

Prema crkvenom predanju, anđeo Mihailo je prvi stupio u borbu sa zlim duhom i to ime po crkvenom tumačenju označava "onog koji je kao Bog". Na grčkom jeziku reč "arhi" znači glavni, prvi, a "angelos" znači vesnik, anđeo.

Prvi među arhangelima Arhangel Mihailo na ikoni predstavlja se kao borac - vojvoda, sa mačem ili kopljem u ruci, a narodno verovanje smatra da on dolazi i uzima ljudske duše, kad je kome kucnuo čas. Na ikoni se ponekad predstavlja kako je pobedio Denicu, okovao ga verigama i stao mu nogom za vrat. On se smatra čuvarem vere pravoslavne i borcem protiv jeresi. Aranđelovdan je druga slava po zastupljenosti među Srbima, odmah posle Nikoljdana.

KURIR VAM POKLANJA! U BROJU OD UTORKA ČEKAJU VAS DVA POKLONA: Ikona Svetog Mihaila sa crkvenim kalendarom za 2018. godinu i dodatak o slavi

foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track