TEŽE DO POSLA: Žene starije od 45 godina su ugrožene
Foto: Shutterstock

Tržište rada u Srbiji

TEŽE DO POSLA: Žene starije od 45 godina su ugrožene

Društvo -

Žene starije od 45 godina su u neravnopravnom položaju u odnosu na muškarce iste starosti precizirajući da je 65 odsto muškaraca u toj kategoriji zaposleno u poređenju sa 50 odsto žena

Rezultati istraživanja udruženja Žene na prekretnici i SeConS grupe ukazuju na veliku socijalnu nepravdu prema ženama starijim od 45 godina na tržištu rada, izjavila je predstavnica SeConS grupe Marija Babović predstavljajući publikaciju „Tržište rada u Srbiji - položaj žena 45+“.

Ona je rekla da su žene starije od 45 godina u neravnopravnom položaju u odnosu na muškarce iste starosti precizirajući da je 65 odsto muškaraca u toj kategoriji zaposleno u poređenju sa 50 odsto žena. Žene u Srbiji su u nepovoljnom položaju na tržištu rada u poređenju sa ženama u Evropskoj uniji, gde je 61,9 odsto zaposleno. Babovićeva je rekla da postoje i velike razlike u primanjima, precizirajući da za istu platu muškarci rade 250 dana godišnje, dok žene rade 290 dana.

Ona je ocenila da je do porasta diskriminacije prema ženama na tržištu rada došlo posle sloma socijalizma, dodajući da su žene pre devedesetih godina prošlog veka bile više zastupljene u ukupnom broju zaposlenih.

Kurir / A. G.

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja