Najnovije vesti

DECA SRBIJE SREĆNIJA OD VRŠNJAKA IZ REGIONA: 80 odsto starijih osnovaca zadovoljno životom
Foto: Profimedia

istraživanje batuta

DECA SRBIJE SREĆNIJA OD VRŠNJAKA IZ REGIONA: 80 odsto starijih osnovaca zadovoljno životom

Društvo

Deca iz Srbije srećnija su od vršnjaka iz regiona, jedan je od zaključaka istraživanja koje je u drugom polugodištu prošle školske godine sproveo Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

 

Gotovo 80 odsto (79,9 odsto) učenika petog i sedmog razreda osnovne i prvog razreda srednje škole zadovoljno je svojim životom, a dr Žofija Pustai, šefica kancelarije SZO u Beogradu, iznenađena je procentom nase dece koja su izrazila zadovoljstvo sopstvenim životom.

foto: Shutterstock

"To je veoma visok procenat, pogotovo u odnosu na zemlje regiona", rekla je Pustai u sredu na predstavljanju rezultata pilot-istraživanja u vezi sa zdravljem dece.

 

To istraživanje je sprovedeno među 3.267 učenika petog, sedmog i prvog razreda srednje škole iz 86 obrazovnih ustanova. Dve trećine ispitanih učenika ocenilo je svoje zdravlje kao odlično, ali je isto toliko njih navelo da su imali određene zdravstvene tegobe bar jednom nedeljno. Na tegobe se žalilo čak 87 odsto devojčica i znatno manje dečaka (48 odsto).

 

Gotovo tri četvrtine učenika (73 odsto) izjavilo je da može otvoreno da komunicira sa ocem o problemima koji ih muče, dok više od 86 odsto njih o problemima razgovara sa majkom.

Istraživanje je pokazalo da više od polovine naše dece (54 odsto) i dalje veruje svojim nastavnicima, a 75 odsto njih smatra da ih nastavnici prihvataju onakvima kakvi jesu.

 

(Kurir.rs/Tanjug/Politika)

Foto Profimedia

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...