INVESTICIJE: Rusi hoće RTB Bor!
Foto: RTB Bor

"Rašn koper“ želi partnerstvo sa Srbijom

INVESTICIJE: Rusi hoće RTB Bor!

Društvo -

Moćna kompanija je trenutno u procesu izgradnje jednog od najvećih rudnika bakra u Evropi

Ruska bakarna kompanija iz Jekaterinburga zainteresovana je za strateško partnerstvo sa Srbijom ulaganjem u RTB „Bor“, a pismo o tome uputili su ministarstvima rudarstva i privreda i toj kompaniji, saopšteno je iz RTB.

Pismo o zainteresovanosti je, kako se navodi, uputio predsednik Upravnog odbora Ruske bakarne kompanije Igor Altuškin, trgovac metalima na globalnom nivou, inače 47. najbogatiji Rus na Forbsovoj listi.

Inače, ministar rudarstva Aleksandar Antić potvrdio je ranije interesovanje ove ruske kompanije za saradnju sa Srbijom i RTB.

Strateško partnerstvo

- Namera im je da, u strateškom partnerstvu sa Vladom Srbije, investiraju u dalji razvoj rudnika, topionice i rafinerije RTB „Bor“. Ne navodeći nikakve iznose, u pismu zainteresovanosti ističe se samo želja da „Rašn koper kompani“ razvije saradnju sa Srbijom. Očekuju formalizovanje neke vrste partnerstva, pa je pismo zainteresovanosti ujedno i poziv za delegaciju zvaničnika Vlade Srbije i tehničke stručnjake iz RTB da posete proizvodne pogone u njihovom vlasništvu, jer se, kako navode u pismu, raduju dobijanju predloga s naše strane u vezi sa daljim koracima. Takođe, žele i da mi bolje razumemo ko su oni i kakav potencijal imaju kao strateški partner Republike Srbije - rekao je tada Antić.

Ruska bakarna kompanija je treći po veličini proizvođač bakra u Rusiji. Kompanija je u privatnom vlasništvu i finansiraju je najveće ruske i međunarodne banke. Poseduje dve topionice i pet rudnika i upravlja njima, a godišnje proizvodi 1,4 miliona tona koncentrata bakra.

„Rašn koper kompani“ je trenutno u procesu izgradnje jednog od najvećih rudnika bakra u Evropi, koji će, nakon uhodavanja 2019, godišnje prerađivati 28 miliona tona rude i koštaće 1,3 milijarde dolara. Poređenja radi, u RTB „Bor“ se za godinu dana preradi oko 20 miliona tona rude bakra.

Učestvovali na tenderu

Za devet meseci ove godine ruska bakarna kompanija je u nove rudnike investirala pola milijarde dolara.

Rusi, kako je istaknuto u pismu zainteresovanosti, pomno prate sve događaje u RTB „Bor“, i to više od deset godina, pošto je ova kompanija 2006. godine učestvovala na prvom tenderu za privatizaciju RTB Bor u partnerstvu sa „Amalko grupom“.

foto: Profimedia

Ko je Igor Altuškin

MILIJARDER ŽIVI U MADONINOJ KUĆI, OBOŽAVA BOKS

Osnivač Ruske bakarne kompanije je Igor Altuškin. Magazin Forbs njegovo bogatstvo procenjuje na dve milijarde dolara i smatra ga 47. najbogatijim čovekom Rusije i 1.030. najbogatijom osobom na svetu. Ima 47 godina, a preduzetničku karijeru je započeo 1992. otkupljujući staro gvožde. Vremenom se posvetio rudarstvu i njegova firma ima rudnike u Rusiji i Kazahstanu. Hobi ovog bogataša su streljaštvo i boks. Altuškin je kupio Madoninu vilu u Londonu, u kojoj često provodi vreme sa svoje šestoro dece.

Kurir / Silvija Slaming

Foto: Profimedia, RTB Bor

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track