ALARMANTNI PODACI:  Žena trpi nasilje pet do deset godina pre nego što se obrati za pomoć!
Foto: Kurir/T.Stamenković

novi zakon je pozitivan pomak

ALARMANTNI PODACI: Žena trpi nasilje pet do deset godina pre nego što se obrati za pomoć!

Društvo -

VRANJE- Treća regionalna konferencija lokalnih mreža Pčinjskog okruga održana je u Vranju je pod nazivom „Narandžasti zajednički odgovor nasilju nad ženama“.

Primena novog Zakona o sprečavanju nasilja nad ženama, bila je glavna tema ovog skupa .

"Broj prijava nasilja u porodici i drugih vidova nasilja nad ženama, zapravo pokazuje da je ovaj zakon ohrabrio žene i da se na neki način na nasilje drukčije gleda od strane institucija. Novi zakon je pozitivan pomak i njime je izražen jasan i odlučan stav i spremnost nadležnih za borbu protiv nasilja u porodici i ženama uopšte. To je stvorilo atmosferu u društvu da je nasilje u porodici nešto što treba sprečavati i to ohrabruje žene“, ističe dr Nevena Petrušić, profesor Pravnog fakulteta u Nišu.

"Zakon se primenjuje od 1. juna i dao je prve rezultate. Izrečene su hitne mere zaštite. Više od 2.000 mera izrečene su počiniocima nasilja i preko 4.000 mera sprečavanja nasilja i sada je fokus na kažnjavanju počinilaca, a ne samo rad sa žrtvama nasilja“, napominje Ljiljana Lončar, savetnica potpredsednice Vlade za rodnu ravnopravnost.

foto: Kurir/T.Stamenković

Žena trpi nasilje u proseku pet do 10 godina pre nego što se obrati za pomoć i to najčešće budu ne nadležene institucije već SOS telefoni. Nasilje u porodici nije privatni, već sveobuhvatni društveni problem, poruka je sa ovog skupa.

Podršku ranjivim grupama, žrtvama nasilja i trgovine ljudima iz Pčinjskog okruga deceniju i po neprekidno pruža SOS telefon Vranje.

"Za 15 godina rada mi smo evidentirali više od 4.800 poziva žena za pomoć i podršku koje su zvale SOS telefon Vranje.

Oko 3.500 žena direktno nas je kontaktiralo zbog problema nasilja u porodici. Do septembra 2017. godine evidentirali smo 151 poziv“, kaže Suzana Antić Ristić, SOS telefon Vranje.

Društvena svest i ujedinjeno delovanje veoma su bitni u borbi protiv nasilja nad ženama.

Organizator skupa je Odbor za ljudska prava Vranje, SOS telefon, uz podršku Agencije Ujedinjenih nacija UNDP, grada Vranja, opština Surdulica, Bujanovac i Trgovište uz saradnju Saveta za rodnu ravnopravnost grada Vranja.

(Kurir.rs/T.S./Foto: T.S.)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Naser Orić postao lovac u Srbiji?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track