SRPSKA PRAKSA: 600 do 800 nasilnika svakog meseca bude udaljeno iz stana
Foto: Shutterstock

Porodično nasilje

SRPSKA PRAKSA: 600 do 800 nasilnika svakog meseca bude udaljeno iz stana

Društvo -

BEOGRAD - U porodičnom nasilju u Srbiji od početka godine ubijeno je 26 žena, a koordinatorka Autonomnog ženskog centra Tanja Ignjatović kaže da je napravljen pozitivan pomak novim Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici, a posebno da se mesečno iz stana udalji 600 do 800 nasilnika.

Ignjatović je, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, naglasila da je stopa ubistava žena i dalje visoka i da je neophodno ukazati na one koje su u riziku od teškog povređivanja i ubistva.

Ignjatović kaže da se na sastancima za koordinaciju, kojim rukovode tužioci, razmatra oko 3.000 slučajeva nasilja, koji se ne odnose samo na nove prijave, već i "tekuće" slučajeve.

"Mesečno bude izrečeno između 600 i 800 mera udaljenja nasilnika iz stana, i od 1.000 do 1.500 mera zabrane komunikacije. To je pozitivna statistika", rekla je Ignjatović.

Ona je dodala da je mali broj krivičnih prijava, još manji broj presuda, krivični postupci su dugi, a kaznena politika blaga i nema dugoročnih preventivnih rešenja.

"Nedostaju sistemska rešenja, naša su obično ad hok - kada se nešto desi, istrče ministri i preduzmu nešto... To nešto ne može da reši ovako ozbiljan društveni problem", pojasnila je ona.

Institucije su, dodaje, pod pritiskom te je neophodan mnogo veći broj ljudi da radi i da budu specijalizovani za ovu temu.

Nedostaje, kako kaže, podrška žrtvama koja mora da podrazumeva besplatnu pravnu pomoć dostupnu svim ženama, psihosocijalnu podršku, ali i konkretnu podršku u stanovanju, zapošljavanju, finansijsku podršku.

(Kurir.rs/Tanjug/RTS/Foto: Shutterstock/Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track