OTVARA SE NOVA LINIJA, ŽENE PRIJAVITE NASILJE: Novi SOS broj biće na usluzi 24 sata, sedam dana u nedelji
Foto: Profimedia

žrtve nasilja

OTVARA SE NOVA LINIJA, ŽENE PRIJAVITE NASILJE: Novi SOS broj biće na usluzi 24 sata, sedam dana u nedelji

Društvo -

BEOGRAD - Žene žrtve nasilja će moći da prijave nasilje na telefonski SOS broj 0800 222 003, operateri će raditi 24 sata, sedam dana u nedelji.

Telefonsku liniju za prijavljivanje nasilja vodiće neka nevladina organizacija, a tender za njen izbor biće raspisan naredne godine.

Ministar za rad Zoran Đorđević veruje da će na tenderu biti izabrana najkvalitetnija NVO, jer je reč o odgovornom poslu gde žrtvama nasilja moraju biti dostupni stručni ljudi 24 sata dnevno.

foto: Profimedia

Na njima će biti, pojašnjava ministar, da kroz stručna pitanja dođu do rešenja, da li je žrtvi potreban samo pravni savet, da li treba pozvati policiju, centar za socijalni rad, zdravstvenu ustanovu.

Kako kaže sredstva za rad SOS linije predviđena su budžetom ministarstva za narednu godinu, a Đorđević veruje da će podršku dobiti i u Skupštini Srbije.

"Želeo bih da SOS telefonska linija ima što manje poziva, a ženama koje zatraže pomoć mislim da ćemo kao društvo moći adekvatno da odgovorimo", naglasio je Đorđević.

foto: Profimedia

Gradonačelnik Siniša Mali rekao je da mora raditi na prevenciji nasilja u porodici i podizanju svesti o tom problemu.

"Ukoliko se desi nasilje treba dati mogućnost porodici i tim ženama da se posledice umanje i saniraju što pre", naglasio je Mali.

On je podsetio da od 2013. godine Beograd podržava rad Sigurne kuće gde utočište pronalaze žene koje su žrtve porodičnog nasilja.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Profimedia, Ilustracija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Ekskluzivno okrivamo: Sa čijim dokumentima Naser Orić ulazi u Srbiju da lovi?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track