PAŽNJA! NEMOJTE DA VAM PRESEDNE INTERNET KUPOVINA: Ove zamke vrebaju kad pazarite robu na popustu!
Foto: Shutterstock

SAVETUJEMO

PAŽNJA! NEMOJTE DA VAM PRESEDNE INTERNET KUPOVINA: Ove zamke vrebaju kad pazarite robu na popustu!

Društvo -

Za predmete čija je vrednost veća od 50 evra plaćaju se i carina i PDV, dok pošiljke čija je vrednost do 50 evra podležu samo naplati PDV u iznosu od 20 odsto

Zahvaljući internetu, a u želji da uštede, ljudi sve češće posežu za kupovinom preko poznatih sajtova Aliekspres, Ibej, Amazon... A onda se iznenade kad moraju da plate još i carinu i PDV.

A da vas roba koju kupujete na popustu ne bi koštala ko Svetog Petra kajgana, važno je znati nekoliko bitnih detalja. Svi proizvodi koji se kupuju na nekom od pomenutih sajtova stići će u vidu poštanske pošiljke. Poznato je da se za pošiljke čija je sadržina roba kupljena putem interneta, a čija je vrednost veća od 50 evra, plaćaju i carina i PDV, dok pošiljke čija je vrednost do 50 evra podležu samo naplati PDV u iznosu od 20 odsto.

Roba bez fakture

Treba takođe znati da se sva roba koja se naručuje onlajn carini po jedinstvenoj carinskoj stopi od 10 odsto na utvrđenu carinsku osnovicu. Dešava se da u poštanskom carinjenju dođe do nesporazuma, pre svega zbog nedovoljne informisanosti onih koji kupuju preko interneta, pa zbog toga najčešće proističe nezadovoljstvo.

- U 90 odsto slučajeva događa se da pošiljke kupljene preko interneta pristižu bez prateće fakture, na osnovu koje bi mogla da se ustanovi vrednost robe. Carinski službenici, pored navedene vrednosti (odnosno računa) za utvrđivanje carinske vrednosti, koriste i druge metode poput upoređivanja vrednosti slične ili istovetne robe - kaže Vladimir Knežević, šef carinske ispostave „Pošte Beograd“.

Dok stigne, prođe popust

On u razgovoru za sajt Uprave carina ističe da bi prilikom kupovine preko interneta trebalo insistirati na tome da prodavac pošalje fakturu uz pošiljku, jer kada pošiljka pristigne bez pratećeg računa, carinski službenici moraju na drugi način da utvrde vrednost pristigle robe.

- Dešava se i da roba bude kupljena na popustima i akcijama koje više ne postoje u trenutku kada roba pristigne na carinjenje - naglašava Knežević:

- Ukoliko faktura ne pristigne uz pošiljku, postoji mogućnost da osnovica za carinjenje bude viša, jer u datom trenutku nema načina da se zna da li je roba kupljena na popustu ili ne. Ukoliko se carinska osnovica utvrđuje nakon isteka takvih akcija, kad su cene robe vraćene na veći iznos, obračun zaista može biti veći od stvarno plaćene cene.

Zbog toga u carinskoj službi savetuju da građani pre izmirivanja carinskog duga zahtevaju od poštanskog službenika obračun uvoznih dažbina na uvid i na njega, ukoliko imaju primedaba, mogu da ulože prigovor.

foto: Carina

ŠTA JE OSLOBOĐENO PLAĆANJA UVOZNIH DAŽBINA

- pošiljke male vrednosti poslate od fizičkog lica drugom fizičkom licu, koje nisu komercijalne prirode i za koje nema obaveze plaćanja, u ukupnoj vrednosti do 70 evra (ove pošiljke su oslobođene plaćanja carinskih dažbina i PDV)

- pošiljke male vrednosti, nekomercijalne prirode, u ukupnoj vrednosti do 50 evra (ovakve pošiljke su oslobođene plaćanja carinskih dažbina, a PDV se plaća)

- često se dešava da građani reaguju zbog iznosa uvoznih dažbina koje treba da plate prilikom carinjenja. Treba imati na umu da kada se kaže uvozne dažbine, misli se na carinu i PDV. Ponekad se građani bune zbog iznosa naplaćene carine, a da im carinske dažbine uopšte nisu naplaćene, već su platili PDV.

REŠAVANJE PROBLEMA Kako reagovati u slučaju neočekivanih troškova

ŠTA KAD ZA ARTIKAL PLAĆEN 20 DOLARA CARINA ODREDI OSNOVICU OD 100 DOLARA

Poručio sam artikal iz Kine koji je plaćen oko 20 dolara. Kada je artikal stigao na carinu, ona je odredila osnovicu od 100 dolara i ocarinila ga, pa je trebalo da se plati skoro 2.000 dinara za artikal koji je plaćen mnogo manje.

- Pošiljke iz Kine dolaze na poštu carinjenja bez naznačenog sadržaja u pošiljci, a u opisu robe uvek stoji reč „poklon“, robu nikada ne prati faktura, zbog toga carinski službenici primenjuju metode vrednovanja predviđene članovima 39-45 Carinskog zakona radi utvrđivanja carinske osnovice. Stranka ima pravo da izrazi neslaganje sa iznosom procenjenih dažbina i uloži prigovor na nalaz carinarnice u pogledu vrste, kvaliteta, količine i vrednosti robe, te u upravnom postupku mora izneti sve činjenice i okolnosti i podneti isprave i druge dokaze značajne za donošenje odluke (predračun, račun, izvod iz banke, izvod o plaćanju preko Pej-pala).

foto: Profimedia

MOBILNI TELEFON VREDNOSTI 100 EVRA

Kada je poštarina uključena u cenu robe (shipping free)

- Obračunava se jedinstvena carinska stopa od 10% na vrednost robe 100 + 10 = 110 evra

- Na tako dobijenu vrednost obračunava se PDV od 20% 110 + 22 = 132 evra

- Naručioca će opomenuti da će telefon sa dažbinama koštati ukupno 132 evra

Kada poštarina nije uključena u cenu, već je posebno iskazana, npr. 20 evra

- Obračunava se jedinstvena carinska stopa od 10% na iznos dobijen sabiranjem vrednosti robe i poštarine 120 + 12 = 132 evra

- Na tako dobijenu vrednost obračunava se PDV od 20% 132 + 26,4 = 158,4 evra

- Naručioca će opomenuti da će telefon sa dažbinama koštati ukupno 158,4 evra

foto: Printscreen

Čizme vrednosti 80 evra

S POŠTARINOM OD 10 EVRA DODATNO JOŠ 29 EVRA

Ako uzmemo da je transport plaćen 10 evra, onda će carinska vrednost biti 90 evra, jer cena transporta ulazi u carinsku vrednost, a iznos carine primenom jedinstvene stope carine od 10% iznosiće devet evra. Osnovica za plaćanje PDV je 99 evra (carinska vrednost od 90 evra, plus iznos carine od devet evra). Iznos PDV koji se plaća u konkretnom slučaju po stopi od 20% iznosiće 19,8 evra.

Ukupne dažbine će iznositi: iznos carine 9 evra + iznos PDV 19,8 evra = 28,8 evra.

foto: Printscreen

Pantalone vrednosti 40 evra

NE PLAĆA SE CARINA, A PDV JE OSAM EVRA

Ako uzmemo da je transport plaćen 10 evra, carinska vrednost će biti 40 evra, jer u ovom slučaju troškovi prevoza ne ulaze u carinsku vrednost. U ovom slučaju nema obračuna carine u skladu sa odredbama člana 218, stav 1, tačka 5 Carinskog zakona i člana 29. uredbe. Osnovica za plaćanje PDV je 40 evra, što znači da će primenom stope PDV od 20% u našem primeru iznos PDV biti osam evra. Znači, ukupne dažbine će iznositi osam evra.

Cigarilosi ili cigare

PLAĆA SE I AKCIZA OD 21,9 EVRA PO KOMADU

Ukoliko biste putem pošte recimo poručivali akciznu robu (poput cigarilosa, cigara, duvana za lule), u tom slučaju morate da platite i akcize. Primera radi, za cigare i cigarilose plaća se akciza u visini od 21,9 dinara po komadu.

foto: Shutterstock

ŠTA SE NAJVIŠE NARUČUJE

- mobilni telefoni

- delovi za kompjutere

- eksterne memorije

- ajpodovi i tableti

- garderoba

- obuća

Mina Babović - Foto: Shutterstock; PrintScreen; Profimedia; Carina info

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track