NEMCI GRADE DOMOVE ZA STARE U SRBIJI: Novi stacionari za gastarbajtere?!
Foto: Shutterstock

NOVO

NEMCI GRADE DOMOVE ZA STARE U SRBIJI: Novi stacionari za gastarbajtere?!

Društvo -

Plan je da u banjama nemački penzioni fond napravi objekte i zaposli naše lekare da brinu o penzionisanim gastarbajterima

Nemački penzioni fond zainteresovan je da gradi domove za stare u nekoliko banja u Srbiji, ali samo za penzionere srpskog porekla koji žive i penziju primaju u Nemačkoj, tvrdi za Kurir Vasilije Belobrković, predsednik gradske organizacije saveza penzionera Beograda i Pokreta treće doba.

Ideja je, kako kaže, potekla od njegovog udruženja još pre nekoliko godina i dobila je podršku Nemaca, ali je još potrebno sačekati na realizaciju.

Ovde mnogo jeftinije

- Srpski gastarbajteri koji žive u staračkim domovima u Nemačkoj primaju penziju oko 1.000 evra, a troškovi boravka u staračkom domu koštaju 2.000 evra, pa im razliku dotira nemački penzioni fond. U tome je i interes Nemaca da finansiraju izgradnju nekoliko domova u Srbiji za penzionere poreklom iz Srbije koji pristanu da se vrate i ovde žive u domu jer im tada ne bi dotirali razliku za troškove u domovima u Nemačkoj. Penzionerima bi se to isplatilo jer bi u Srbiji plaćali dom 500 evra i ostalo bi im još toliko da nešto kupe sebi i unucima, dok im u Nemačkoj ne ostane ništa - objašnjava Belobrković.

Pre nego što se uđe u realizaciju ove inicijative potrebno je prikupiti podatke o tome koliko je srpskih penzionera iz Nemačke zainteresovano da se preseli u Srbiju.

Pregovori u Bonu

- Uskoro idem u Bon na razgovor s predstavnicima nemačkog penzionog fonda za strance o ovom predlogu. Ideja je da im ponudimo nekoliko lokacija u banjama u Srbiji u kojima bi oni gradili domove za penzionere koji bi tu živeli i koristili banjske usluge. Nemački fond bi finansirao projekte i izgradnju, a naša bi bila radna snaga i materijali. Nemci hoće da mi zaposlimo naše lekare i medicinske sestre, ali da nemaju drugi posao osim u domu za stare - ističe Belobrković i dodaje da bi lokalne samouprave trebalo da obezbede zemljište i komunalnu infrastrukturu jer bi se i njima isplatilo da zaposle ljude i da devizni penzioneri troše novac u njihovom gradu.

Srpski Fond PIO nije uključen u ove pregovore.

S. T. - Foto: Shutterstock

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO! Iz Parova u Vladu Srbije!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track