STIŽE NAM NAJJAČI GRIP DO SADA: Evo za kada ga najavljuju stručnjaci!
Foto: Shutterstock

zaštitite se na vreme

STIŽE NAM NAJJAČI GRIP DO SADA: Evo za kada ga najavljuju stručnjaci!

Društvo -

Tek za dve nedelje možemo očekivati da se virus gripa pojavi u Srbiji, kada bi moglo da dođe do povećanje broja gripoznih.

Zato još ima vremena da se najosetljivi zaštite vakcinom, koje je ostalo još nešto više od 70.000 doza.

foto: Profimedia

Broj vakcinisanih ove godine je dobar, s obzirom na to da je već utrošeno oko 70 odsto vakcina na nivou cele zemlje, pokazuju podaci Instituta "Batut".

U Beogradu je, na primer, utrošeno čak 85 odsto vakcina protiv gripa, pa se može očekivati da u pojedinim gradovima cepiva više nema ili je ostalo još po koja doza.

Epidemiolog, dr Predrag Kon objašnjava da gripa trenutno ima vrlo malo u Evropi, a da ga kod nas nema uopšte, bar ne registrovanog.

"Akutnih respiratornih infekcija je uobičajeno, čak i nešto manje nego obično, oboljenja sa kliničkom slikom gripa u toku prošle nedelje bilo je 18. Dakle, potpuno je mirno. U cirkulaciji u Evropi su i AH1 i AH3 i B. Što se AH3 tiče još uvek dominira onaj soj koji se nalazi u vakcini. I dalje ćemo pratiti situaciju, ali može da se kaže da u naredne dve nedelje nema uslova da može doći do povećanja aktivnosti virusa gripa", kaže dr Kon.

foto: Nebojša Mandić

Ono što je poznato među stručnom javnošću jeste da su prošle godine desile male izmene virusa H3N2, koje su prvi put ustanovljene u Italiji, ali je utvrđeno i da se takav izmenjen virus kasnije širio i u drugim zemljama.

Takav virus cirkulisao je ove godine na južnoj hemisferi. Mutacija koja se dogodila na H3N2 najviše zabrinjava stručnjake, jer prve godine kada se pojavi među ljudima, virus bude blaži, ali zato sledeće sezone može da bude jačeg intenziteta, što bi mogao da bude slučaj ove godine.

Reč je o virusu kod kojeg se nikad ne zna kako će se razviti. Nažalost, događa se i da se kod potpuno zdravih ljudi razviju ozbiljne komplikacije, poput upale pluća, kolapsa organizma, pa čak i smrti. Zato je Svetska zdravstvena organizacija dala preporuku da sledeće sezone, tačnije od 2018. godine, vakcina protiv gripa sadrži taj izmenjeni soj virusa H3N2.

(Kurir.rs/Blic/Sonja Todorović/Foto: Shutterstock)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Rijaliti u sudnici Haškog tribunala!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track