Odložena primena uredbe o platama u zdravstvu

Ministarstvo zdravlja

Odložena primena uredbe o platama u zdravstvu

Društvo -
Predloženom izmenom predviđeno je da počne da se primenjuje na obračun i isplatu plata zaposlenih u zdravstvenim ustanovama od 1. oktobra 2012. godine, umesto od 1. jula kako je prvobitno predviđeno

BEOGRAD - Primena Uredbe o platama za zaposlene u zdravstvenim ustanovama odlaže se za tri meseca i počeće 1. oktobra, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja Srbije.

"Na predlog Ministarstva zdravlja, Vlada Srbije usvojila je juče izmenu Uredbe o platama za zaposlene u zdravstvenim ustanovama. Predloženom izmenom predviđeno je da počne da se primenjuje na obračun i isplatu plata zaposlenih u zdravstvenim ustanovama od 1. oktobra 2012. godine, umesto od 1. jula kako je prvobitno predviđeno", kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je procenjeno da je odlaganje primene Uredbe za tri meseca neophodno da bi se obezbedili nesmetan rad i funkcionisanje zdravstvenih ustanova, i neometano pružanje zdravstvene zaštite građanima.

"Uredba o platama za zaposlene u zdravstvenim ustanovama uvodi radni učinak kao element za obračun plate svih zaposlenih u zdravstvenom sistemu, kako bi se uspostavio sistem nagrađivanja prema rezultatima rada", navodi se u saopštenju.

Promena načina finansiranja je prioritet u zdravstvenoj politici i opšti interes, ističe se u saopštenju.Deo zaposlenih je ranije najavio za sutra obustavu rada zbog tog propisa.

Sindikat odustao od štrajka

Republički odbor Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti doneo je na današnjoj sednici odluku o odlaganju najavljenog jednočasovnog štrajka upozorenja posle odluke vlade da odloži primenu sporne uredbe o koeficijentima za obračun plata.

Štrajk je bio zakazan za sutra, 29. juna od 11 do 12 sati u svim ustanovama u kojima taj sindikat ima članstvo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track