U SRBIJI GODIŠNJA KRAĐA STRUJE KOŠTA 60 MILIONA EVRA: EPS traži strože kazne za kradljivce, sankcionisaće i svoje radnike!
Foto: Shutterstock

teško je naplatiti štetu

U SRBIJI GODIŠNJA KRAĐA STRUJE KOŠTA 60 MILIONA EVRA: EPS traži strože kazne za kradljivce, sankcionisaće i svoje radnike!

Društvo -

BEOGRAD - Elektroprivreda Srbije traži da se pooštre kazne za kradljivce struje ali u ovom preduzeću najavljuju da će kažnjavati i svoje radnike za koje se utvrdi da su učestvovali u krađi ili je pomagali jer je reč o krivičnom delu.

U Srbiji se godišnje ukrade električne energije od oko 60 miliona evra, ali je u mnogim slučajevima i kada se krađa otkrije teško je naplatitim štetu.

foto: Shutterstock

U poslednjih nekoliko godina 300 kradljivaca završilo je u zatvoru i na taj način platilo pokradenu struju mada većina njih prođe s blagim kaznama radeći najčešće u javnom interesu ili se bave društveno korisnim radom.

Prvi koji je 2011. godine tri meseca proveo u zatvoru, pišu beogradski mediji, zbog postavljanja magneta na brojilo je jedan Mladenovčanin.

Neovlašćeno korišćenje struje je krivično delo za koje je kazna od jedne do tri godine zatvora a jedna od uslova da se kazna smanji je da se plati ukradena struja.

foto: Printscreen Google Maps

Upravo zbog, EPS će tražiti izmene zakona kojima će se precizirati stože kazne. Distribucije po Srbiji godišnje pošalju tužilaštvu više od 5.000 krivičnih zbog krađe struje.

Računi koje ovi kradljivci naprave mere se milionima dinara. EPS kaže da neće poštedeti ni svoje radnike za koje se utvrdi da su pomagali ili na bilo koji način učestvovali u krađi.

(Kurir.rs/Fonet/Politika/Foto: Shutterstock, Ilustracija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Evo kako su kažnjeni učenici iz Aranđelovca koji su maltretirali devojčicu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja