Najnovije vesti

OVO JE PISAC GORAN BABIĆ ČIJU JE DECU ODGAJIO SLOBODAN PRALJAK: Iz Hrvatske prebegao u Beograd da ga ne bi ubili
Foto: Printscreen YT

bili su nerazdvojni prijatelji

OVO JE PISAC GORAN BABIĆ ČIJU JE DECU ODGAJIO SLOBODAN PRALJAK: Iz Hrvatske prebegao u Beograd da ga ne bi ubili

Društvo

Samoubistvo Slobodana Praljka u sudnici Haškog tribunala izazvalo je veliko interesovanje za život ovog hrvatsko generala, a  javnost su izneti brojni detalji iz njegovo neobičnog života. Između ostalog, saznalo se i da je Praljak bio u braku sa prvom ženom poznatog beogradskog pisca i pesnika Gorana Babića, i da je odgajio njegovu decu kao svoju.

Praljak i Babić su odrasli u Hercegovini, bili su nerazdvojni prijatelji i nakon odlaska na studije u Zagreb, sve dok Praljak Babiću nije preoteo suprugu Kaćušu sa kojom je Goran već imao dvoje dece.

Ko je Goran Babić?

Goran Babić rođen je 1944. na Visu. Studirao je i diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Otac Gorana Babića je iz Hercegovine, dok mu je majka bila rodom iz Beograda.

Od 1969. godine vodio je Centar za društvene delatnosti omladine u sklopu kojeg je objavljen niz knjiga mladih pisaca.

Kao glavni urednik časopisa "Oko" radio je od 1973. godine, gde dolazi do izražaja njegova kontroverzna polemičarska strast. Zastupajući komunističke stavove svojim polemikama izaziva žestok prezir i odbojnost jednog dela hrvatske javnosti.

Drugi su ipak tvrdili kako je kroz taj nedeljnik bio nosilac važnih društvenih promena, kroz naglašenu antinacionalističku crtu koja je kod Babića bila veoma izražena.

Početkom rata, 1991. godine ugledni pesnik napušta Hrvatsku, a u desničarskim krugovima i danas je poznat kao "izdajica roda hrvatskoga".

Dok je Babić više puta naglasio da je Beograd bio jedini izlaz da u to vreme sačuva živu glavu.

Goran Babić se oženio po drugi put u Beogradu, gde i sada živi sa suprugom Mladenkom. Pre mesec dana je u kući Đure Jakšića pred brojnom publikom održao poetsko veče.

Babić je objavio oko sedamdeset knjiga, od čega je oko 50 zbirki poezije. Pored poetskih zbirki objavio je niz knjiga polemika i njegovog viđenja zbivanja iz nedavne prošlosti i savremenosti.

U Hrvatskoj ga osim za izdaju često "prozivaju" i zbog pesme "Gori li to Hrvatska" koju je napisao još mnogo pre rata. Zli jezici tvrde da je dvosmislena, dok je pesnik obrazložio da je samo sećanja iz detinjstva pretočio u stihove.

Praljkova i Babićeva zajednička deca

Pisac i polemičar Babić, bio je u braku s Kaćušom Babić s kojom je imao i dvoje dece, sina Nikolu i ćerku Natašu. Kako su pisali hrvatski mediji brak im se raspao kada je Praljak svom prijatelju preoteo ženu, dok drugi mediji tvrde da su uprkos tome Praljak i Babić i nakon nemilih događaja ostali u dobrim odnosima.

Babićeva i Praljkova možemo reći zajednička deca, Nikola i Nataša, danas su vrlo uspešni ljudi o kojima se u javnosti malo zna, jer novinare vešto izbegavaju.

Nikola, koji je bio u izuzetnim odnosima sa svojim poočimom Praljkom, osim Babić uzeo je i prezime Praljak. Početkom godine privukao je pažnju medija najavom gradnje velikog hotela u Zagrebu, na lokaciji njihovog porodičnog poslovnog Centra 2000 na Radničkoj cesti.

foto: AP

O bivšoj Babićevoj, a sadašnjoj Praljkovoj supruzi Kaćuši skoro se ništa ne zna, osim što je pre desetak godina snimljena kada je pratila suđenje u Haškom tribunalu.

Ćerka Nataša je uspešna novinarka i poslovna žena, udata za američkog državljanina. Devedesetih je pisala za hrvatske medije, a nakon toga je otišla u inostranstvo.

Dugo je živela na Islandu, pa u Pragu gde je jedna od osnivača Praškog koledža, prestižnog britanskog privatnog fakulteta u Pragu. Ima diplomu iz međunarodnih odnosa i magistar je političkih nauka.

Praljak u jednoj od svojih 25 objavljenih knjiga pomenuo i Natašu, kada je obrazlagao svoje troškove devedesetih, naveo je da se školuje na Islandu, te da se udala i da joj je on finansirao svadbu. Između ostalog u knjizi pominje kako je finansirao i spasao 13 muslimanskih izbeglica, među kojima su bili supruga i deca reditelja Abdulaha Sidrana, sa kojim je Praljak sarađivao.

(Kurir.rs)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Brnabićkina devojka osvaja Hong Kong!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...