OLIVERA KOVAČEVIĆ IZAZVALA HAOS NA RTS:  Svoju emisiju pretvorila u suđenje Srbiji za agresiju na Hrvatsku i BiH!
Foto: Aleksandar Jovanović

skandal

OLIVERA KOVAČEVIĆ IZAZVALA HAOS NA RTS: Svoju emisiju pretvorila u suđenje Srbiji za agresiju na Hrvatsku i BiH!

Društvo -

BEOGRAD - Predsednik Programskog saveta RTS-a Milivoje Pavlović pismom je od glavnog i odgovornog urednika RTS Nenada LJ. Stefanovića zatražio analizu emisije "Da možda ne", koja je, po njegovoj oceni, uznemirila javnost.

foto: Dragana Udovičić

Pavlović smatra da su posredstvom emisije koja je bila posvećena presudi Haškog tribunala ratnim liderima bosanskih Hrvata i Hrvatskoj, stavljene u opticaj pred milionskim gledalištem neistine o uzrocima razbijanja Jugoslavije, ulozi Srbije i više puta ponovljena fraza o agresiji Srbije na Sloveniju, Hrvatsku, BiH, a povod je bila presuda u kojoj se govori o agresiji Hrvatske, a ne o agresiji Srbije.

On je za Tanjug ponovio da emisija, autorke Olivere Kovačević, "bitno odudara od uređivačkih standarda, kojima treba da se rukovodi javni medijski servis" .

"Debata na veoma delikatnu i ozbiljnu temu nedopustivo je slabo pripremljena i loše vođena, kaže, te kao takva ne doprinosi odgovornom i nepristrasnom informisanju građana o događajima iz bliske prošlosti".

foto: Aleksandar Jovanović

Na pitanje Tanjuga u čemu emisija odudara od profesionalnih standarda, Pavlović objašnjava da je javnost sastavljena od različitih ljudi, da možda ima i onih kojima se dopala emisija, ali i da nije dobro pripremljena i vođena:

"Da nije dobar izbor gostiju, da se priča okrenula iz rasprave o presudi Haškog tribunala kojom je utvrđena odgovornost hrvatske države i hrvatskih vojnih i političkih činalaca i da je u presudi napisano da je Hrvatska izvršila agresiju na BiH, naročito u svom drugom delu, u raspravu o odgovornosti Srbije i više puta je ponovljeno u emisiji ono što u presudi ne piše, a to je da je Srbija izvršila agresiju i onda se sve pretvorilo u razgovor o srpskoj odgovornosti".

Smatram da nisu dobro izabrani sagovornici, da nisu obavljene pripreme i da emisija nije dobro vođena, objasnio je Pavlović.

foto: Zorana Jevtić

Navodi da o najsloženijim pitanjima iz naše novije prošlosti, i ne samo novije... treba da se razgovara, "ali treba da govore kompetentni ljudi". Kako dodaje, emisija je trebalo da se pripremi malo bolje, da se vodi malo bolje, i ukazuje da se u toj emisiji čuo niz neosnovanih ocena, da je imala čudan tok...

"Tu su se uključenjem jednog sagovornika iz Sarajeva vređali neki ljudi u studiju, posebno Miroslav Lazanski, za koga je učesnik razgovora iz Sarajeva više puta rekao da priča gluposti, a nije pričao gluposti, da je bilo međusobnog vređanja i da takav rijaliti ne treba RTS-u naročito kad su na dnevnom redu u udarnom terminu tako ozbiljne teme".

Autorka emisije Olivera Kovačević rekla je za Tanjug da je u medijima "primetila da se Milivoje Pavlović "uznemirio", ali da nije razumela šta je problem sa njenom emisijom.

foto: Dado Đilas

"On je uočio da se u emisiji govorilo o odgovornosti Srbije, a ne Hrvatske i da je to neobjektivna interpretacija", dodaje Kovačević i pita "šta je problem sa emisijom Da možda ne za Milivoja Pavlovića".

"Ako je tema emisije - poslednje presude Haškog tribunala - Slučaj Mladić i Prlić, zašto je problem da se govori o odgovornosti Srbije? Valjda nas to više zanima? Ne bih da nagađam šta je konkretno neobjektivno bilo u emisiji, ali nisam u dilemi koji novinarski kodeks i standard RTS-a da primenim. Sigurno ne onaj iz 1991-94. kada je gospodin Pavlović bio ministar informisanja, ali ni onaj iz 1995. kada je bio direktor Radio Beograda, a neki njegovi novinari, posle Oluje sačekivali srpske izbeglice iz Hrvatske sa pitanjem "kojim dobrom", poručila je Kovačević.

foto: Zorana Jevtić

Ona ističe i da je "današnja Srbija bolja" i podvlači da Programski savet RTS ima pravo da razmatra, daje preporuke i predloge, ali ne i da uređuje emisije uz ocenu da napad na emisiju smatra neprimerenim pritiskom na slobodu govora i novinarstvo.

Pavlović, međutim, smatra i da su "u toj emisije umnožene i stavljene u opticaj pred milionskim gledalištem neke krupne neistine o uzrocima razbijanja Jugoslavije, o ulozi Srbije i više puta je ponovljena fraza o agresiji Srbije na Sloveniju, Hrvatsku, BiH, a povod je bila presuda u kojoj se govori o agresiji Hrvatske, a ne o agresiji Srbije".

Kako je naveo, u studio je "dovedena ekipa" od koje se po prirodi stvari nije moglo izvući više.

foto: Dado Đilas

"U tome vidim odgovornost urednika, voditelja, pa i glavnog urednika", kaže predsednik Programskog saveta RTS.

"To još nije nikakva celovita ocena. Mi ćemo doći do te ocene kada dobijemo izveštaj i kada sagledamo celinu stvari, kada se sastane Programski savet i čujemo druga mišljenja. Ja sam izneo nekoliko svojih kratkih gledalačkih ocena", ukazao je i dodao da nema nikakvih razloga da se nešto unapred zaključuje.

"Ovih nekoliko opaski su moje ocene, kao gledaoca, pogledaću emisiju još jednom i čekam odgovor urednika RTS i mišljenje članova Saveta", dodao je i poručio da nema ništa neobicnco da se Savet o tome izjasni.

"Savet i postoji da bi u ime javnosti ocenjivao i vrednovao učinak radio-televizijske produkcije u celini, pa i pojedinih krupnijih proizvoda. Tu ništa nije neobično", zaključio je Pavlović, koji je precizirao da je pismo poslao u petak i da tek čeka odgovor, a potom će, kaže, sazvati sednicu Programskog saveta i oni će doći do neke celovite ocene.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Saša Janković hteo u koncentracionu vladu sa SNS?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track