SLAGALI SU RODITELJE! Dr Radovanović otkriva sve o vakcini protiv malih boginja!
Ilustracija, Foto: Shutterstock

EPIDEMIOLOG

SLAGALI SU RODITELJE! Dr Radovanović otkriva sve o vakcini protiv malih boginja!

Društvo -

Država ne bi smela da podlegne pritisku antivakcinacijskog lobija i proglasi vakcinaciju neobaveznom, izjavio je epidemiolog, prof. dr Zoran Radovanović koji ističe da MMR vakcina nije uzrok autizma.

Radovanović ukazuje da je najvažnije pitanje ko je roditelje slagao da su autizam i MMR vakcina povezani.

"Neko može sutra da izmisli da će vakcinisana deca dobiti rak, ali ne može država da prekine vakcinaciju zbog toga. Postoje razne zablude koje se plasiraju... Moramo da pozovemo na odgovornost ljude koji su slagali roditelje", rekao je Radovanović.

Većina ljudi koji se protive vakcinaciji u Srbiji je, prema njegovim rečima politički angažovana.

"Reč je o ksenofobičnim osobama, pripadnicima desničarskih pokreta, koji mrze sve što je strano", kazao je epidemiolog Radovanović.

On objašnjava da faktori sredine u ranoj trudnoći utiču na nastanak autizma, kao i nasledni faktori. On je dodao da su u Japanu obustavili vakcinaciju protiv malih boginja, a da je učestalost javljanja autizma ostala ista.

"I to je jedan od mnogobrojnih dokaza da autizam nema veze sa MMR vakcinom", naveo je epidemilog i ukazao da su se promenili i kriterijumi za klasifikaciju autizma.

Na pitanje ima li istine u tvrdnji ministra zdravlja Zlatibora Lončara da antivakcinacijski lobi finansira farmaceutska mafija, Radovanović kaže da je o tome bilo reči na odboru za zdravlje i politiku Skupštine Srbije.

"Figurativno sam govorio o tome da se farmaceutskim kompanijama više isplati da finansiraju antivakcinacijski pokret, jer se mnogo vise novca potroši za lečenje obolelog detete nego za vakcine, koje su mnogo jeftiniji proizvodi. Ne znam kakva saznanja ima ministar Lončar na tu temu", rekao je Radovanović.

Kurir.rs/Tanjug/Politika

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) DR KURIR: Vakcinacija i epidemija malih boginja!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track