SRBA SVE MANJE A ONI DŽABALEBARE: Građanski zakonik razvlače, na plate spiskali 1.250.000 evra
Foto: Shutterstock

SRAMOTA

SRBA SVE MANJE A ONI DŽABALEBARE: Građanski zakonik razvlače, na plate spiskali 1.250.000 evra

Društvo -

Ministarsko koškanje o osnivanju demografskog fonda koji bi obezbedio mesečnu naknadu za majke troje dece podsetilo da komisija 11 godina ne uspeva da donese ovaj pravni akt

Rasprava ministara Zorana Đorđevića i Zorane Mihajlović o stvaranju demografskog fonda koji je predviđen prednacrtom građanskog zakonika ponovo je u žižu javnosti dovela ovaj akt, koji se izrađuje već punih 11 godina, a koštao je Srbiju neverovatnih 1.250.000 evra!

Ministarka Mihajlović je istakla da predlog novog građanskog zakonika podrazumeva stvaranje demografskog fonda, koji bi obezbedio mesečnu naknadu za majke troje dece sve dok treće dete ne napuni 18 godina, a ministar Đorđević je naglasio da je nerealno da zakonik predviđa takvu naknadu i da se uopšte ne bavi finansijskom podrškom porodici i demografskim pitanjima, jer bi to srušilo ekonomsku stabilnost države.

Izbrisani rokovi

Komisiju za izradu građanskog zakonika obrazovala je vlada Vojislava Koštunice 16. novembra 2006. Međutim, ona je do sada uspela da napravi samo prednacrt zakona. Sa 13 članova spala je na 10, a svako od njih, prema podacima Državne revizorske komisije iz 2016. godine, mesečno prima 54.574 dinara neto, dok je plata predsednika komisije Slobodana Perovića 61.396 dinara - a sastaju se samo jednom sedmično.

Toma Fila, foto: Marina Lopičić

Komisija je u osnivačkom aktu od pre 11 godina imala rok od godinu dana da završi nacrt, a onda je rok ekspresno izbrisan. U Komisiji za izradu građanskog zakonika nezvanično je rečno za Kurir da iza svakog člana ovog zakonika stoji ogroman i veoma odgovoran posao.

- Smatramo da je plata minimalna za veoma stručan rad koji obavljamo, a svaki rad se plaća, zar ne? Sada komisija radi na uklanjanju i razmatranju sistematizovanih primedbi koji su pristigle nakon javne rasprave o prednacrtu. Mislim da će komisija završiti rad sledeće godine i da ćemo ga tad predati Ministarstvu pravde, ali niko ne može da kaže kada će biti usvojen, to jest kada će ga Narodna skupštine staviti na glasanje.

foto: Printscreen

Neozbiljan pristup

Od predsednika komisije Slobodan Perovića nismo dobili komentar pošto nam je u Udruženju pravnika Srbije, čiji je takođe predsednik, rečeno da nije dostupan za komentar jer „priprema Privrednu školu kopaoničkog prava“.

Advokat Toma Fila kaže da je pristup komisije neozbiljan i da se sastaju da „ne bi radili ništa a za to uzimali pare“:

- Žali bože para koje su potrošili! Ni ja kao pravnik ne razumem više šta rade toliko. Došlo je krajnje vreme da se građanski zakonik uradi kako treba.

NAJAVLJIVALI NA SVA ZVONA Pisci građanskog zakonika tvrdili

OBAVEZNA NADOKNADA ZA MAJKE TROJE DECE

Pre tri godine mediji su navodili da će građanski zakonik obavezati državu da podstiče rađanje isplatom majkama s troje dece.

Majke bi to pravo imale do punoletstva trećeg deteta, a retroaktivne isplate neće biti.

- Pravo na mesečnu nadoknadu imaće i žene koje već sada imaju troje dece. Na primer, ako treće dete bude imalo 17 godina kada građanski zakonik stupi na snagu, majka će imati pravo na nadoknadu do punoletstva trećeg deteta. Retroaktivne isplate neće biti - kazao je 2015. Ratko Slijepčević, član Vladine Radne grupe za izradu građanskog zakonika.

foto: Shutterstock

Mere za podsticanje rađanja, navođeno je tada, propisane su članom 2217 budućeg građanskog zakonika i pravo na nadoknadu imaće sve majke koje su rodile treće dete, bez obzira na to da li su deca iz jednog, dva ili više brakova, ili su vanbračna. Tako je pisano 2015, a četiri godine ranije navođeno je da tvorci građanskog zakonika razrađuju ideju o demografskom dodatku za majke s troje dece koji ne sme biti manji od 20.000 dinara.

Kurir / Jelena Pronić

Foto: Shutterstock, Marina Lopičić, Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: HRVATIMA PRETI 12 GODINA ROBIJE? Tužilaštvo odlučuje šta će biti sa huliganima sa derbija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track