UNESKO: Srpsko kolo na listi kulturne baštine čovečanstva
Foto: Nebojša Mandić

SAD I ZVANIČNO

UNESKO: Srpsko kolo na listi kulturne baštine čovečanstva

Društvo -

Kolo, tradicionalna narodna igra i izuzetno vitalan element nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije, upisano je na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

Kako Etnografski muzej prenosi na svom sajtu, odluku o upisu kola doneo je 7. decembra 2017. godine Međuvladin komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa, na svom 12. redovnom zasedanju koje se održava na ostrvu Čedžu, u Južnoj Koreji.

"Veliki broj formalnih i neformalnih edukativnih programa koji se organizuju u institucijama kulture, brojne manifestacije na kojima se kolo izvodi kao deo zvančnih takmičarskih i revijalnih programa u kojima učestvuju kulturno-umetnička društva, ili kao spontana aktivnost okupljenih učesnika, izvođenje kola na privatnim proslavama svedoče o aktivnom prisustvu kola u različitim sferama života u Srbiji danas, što je jedan od važnih kriterijuma koje je potrebno ispuniti za upis na Uneskovu listu", navodi se.

Na osnovu odluke Nacionalnog komiteta za nematerijalno kulturno nasleđe u decembru 2015. godine započeta je procedura za upis tradicionalne narodne igre kolo (koja je u Nacionalni registar upisana u junu 2012, pod nazivom kolo u tri, kolo u šest) na Reprezentativnu listu nematerijalnog kultrunog nasleđa čovečanstva.

(Kurir.rs/Agencije)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) SRPSKO KOLO DO KOLA VILO SE DO LIBANA: Evo kako su naši vojnici opleli daleko od otadžbine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track