ŠOKANTNO! TITOVO BLAGO OGROMNE VREDNOSTI UKRADENO IZ VILE MIR: Sumnja se na Slobu i Miru!
Foto: Profimedia

Šok: Istoričar umetnosti otkriva neverovatnu pljačku

ŠOKANTNO! TITOVO BLAGO OGROMNE VREDNOSTI UKRADENO IZ VILE MIR: Sumnja se na Slobu i Miru!

Društvo -

Neke stvari, kojima se gubi trag nakon što se tamo uselio Milošević, nemaju cenu. Tu je bio korintski šlem iz 7. veka pre nove ere i vredna egipatska sfinga, navodi Živko Brković

Državna vila Mir na Dedinju i nekoliko objekta u njenom kompleksu bili su puni vrednih umetnina i eksponata, ali im se gubi svaki trag nakon što se tu 1999. uselio tadašnji predsednik SRJ Slobodan Milošević sa suprugom Mirjanom Marković. Ni danas se ne zna šta je bilo s tim blagom koje ima neprocenjivu vrednost!

Ovo za Kurir tvrdi istoričar umetnosti Živko Brković, koji kaže da se predsednik SRJ uselio u „zaštićeni prostor“ u Užičkoj ulici, koji je tada pripadao Memorijalnom centru „Josip Broz Tito“, te je zato bio pun retkih eksponata, od kojih neki datiraju još iz antičkog doba. Tu su bile izuzetno vredne skulpture, oružje i nakit, slike nekih od najpoznatijih slikara....

Van kontrole

- Neke od tih stvari nemaju cenu. Koristim igru reči, pa kažem da sve to vredi 100 milijardi dolara. Činjenica je da se najvećem broju toga gubi trag nakon što se tamo uselio Milošević, koji je prešao u krug koji su činile grobnica, mauzolej, nekoliko objekata i muzeja... A među imovinom je bio, recimo, korintski šlem iz 7. veka pre nove ere, koji je Tito dobio na poklon od grčkog kralja Pavla. Njegova vrednost je neprocenjiva. Zatim, mnogo je vredna i sfinga koja je dobijena od egipatskog predsednika Nasera - navodi Brković i dodaje:

- Umetnička dela i druga dobra su, nakon Miloševićevog useljenja, ostali van kontrole stručnih službi, pa su lako mogli da budu prodati, opljačkani... Još tada sam pisao nadležnima i tražio odgovor, pisao sam i otvorena pisma, ali odgovor nikada nisam dobio. Do danas vlada ćutanje o ovom pitanju - kaže Brković. Zato je, dodaje on, i dalje nepoznato da li je državno blago negde izmešteno i sačuvano ili je razgrabljeno i prodato.

foto: Profimedia

Inače, vila Mir je zidana sedamdesetih za predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, ali on nije stigao da se useli u nju. Posle njegove smrti, postala je deo Memorijalnog centra „Josip Broz Tito“ (25. maj) i tu su bili izloženi Titovi lični predmeti, oružje, arheološka zbirka, te pokloni koje je Maršal dobijao širom sveta - od konjičke sablje s drškom koja je ukrašena brilijantima, zatim servisa za kafu od zlata i srebra, pa sve do dela Paje Jovanovića ili Save Šumanovića.

Jovanka tražila deo

Vlast je devedesetih preparcelisala tu imovinu, podigla zid nasred Memorijalnog centra i odvojila vilu Mir, u koju se kasnije uselio Milošević. Velikom delu blaga se potom gubi trag. Titova udovica Jovanka Broz je tražila deo te imovine, ali ništa nije dobila.

Bila suđena Slobi

TITO I LILIĆ NISU UŠLI U REZIDENCIJU

Tito je preminuo 1980. godine i nije stigao da se useli u vilu Mir, koja je bila planirana za njegovu rezidenciju. Devedesetih se šuškalo da će se u nju useliti tadašnji predsednik SRJ Zoran Lilić, ali do toga ipak nije došlo. Na kraju je tu živeo Milošević sa porodicom, a tu je i uhapšen 2001.

ŠTA JE BILO U UŽIČKOJ 15

arheološka zbirka, skulpture, oružje, nakit, slike najvećih slikara, zlatni i srebrni servisi za kafu, pokloni koje je dobijao Tito, egipatska sfinga, korintski šlem iz 7. veka pre nove ere, konjička sablja sa brilijantima

foto: Kurir

Boban Karović - Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track