ŠTETA: Mađari nam vratili zaražene maline
Foto: Shutterstock

Zaprljane prljavim rukama

ŠTETA: Mađari nam vratili zaražene maline

Društvo -

Izvozniku će biti naloženo da se celokupna proizvodnja ispita

Ministarstvo poljoprivrede utvrdilo je da je sporna pošiljka malina koja je zaustavljena na mađarskoj granici iz Srbije, ali da nije u pitanju reeksport.

Izvozniku će biti naloženo da se celokupna proizvodnja ispita, prenosi B92. U Ministarstvu tvrde da je reč o jednom kamionu i da je u pitanju malina iz jedne hladnjače u Srbiji.

- U redovnoj proceduri kontrole hrane koja se izvozi u Evropu kontrolisan je jedan kamion i utvrđeno je da je malina koja je bila u njemu zaražena norovirusom - rekli su iz Ministarstva.

foto: Shutterstock

Norovirus se najčešće prenosi prljavim rukama i lošom higijenom prilikom branja i transporta malina. Pošiljka još nije vraćena u Srbiju, ali biće uskoro i Srbija će po standardnoj proceduri preuzeti mere prema izvozniku.

Nadležna poljoprivredna inspekcija će narediti prozvođaču da izdvoji celokupnu proizvodnju kako bi se utvrdili razlozi za tu količinu kontaminacije.

Praksa je da se sporna pošiljka uništi ili da se dodatno preradi, pošto se norovirus javlja obično kod svežih namirnica.

(E. K./Foto: Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track