Najnovije vesti

ŠEF FBI SE POKAJAO ŠTO NIJE POVEROVAO OVOM SRBINU: Došao da ih upozori na napad, izbacili ga napolje! 2 MESECA KASNIJE SVE SE OBISTINILO!
Foto: Pritnscreen

POPOV JE BIO TROSTRUKI AGENT

ŠEF FBI SE POKAJAO ŠTO NIJE POVEROVAO OVOM SRBINU: Došao da ih upozori na napad, izbacili ga napolje! 2 MESECA KASNIJE SVE SE OBISTINILO!

Društvo

Duška Popova Britanci smatraju jednim od svojih najvećih tajnih agenata, a inspirisao je i pisca Jana Fleminga za kreiranje lika Džejmsa Bonda

Rođen u Titelu 1912. godine, odrastao je u Dubrovniku, a školovao se u Engleskoj, Francuskoj i Nemačkoj. 

Trostruki agent

Postao je britanski agent u Londonu 1940. Britanci su ga vratili u Beograd, gde je, uz njihovu saglasnost, pristao da ga jedan prijatelj Nemac vrbuje za rad u nemačkoj vojnoj obaveštajnoj službi Abver.

Popov za Nemce organizuje izmišljenu mrežu špijuna i sve do Hitlerovog napada na Francusku nemačkom Generalštabu prosleđuje lažne podatke koje su za njih Britanci lukavo smišljali.

foto: Pritnscreen

Posle sloma Jugoslavije Popov se 1941. prijavljuje jugoslovenskoj izbegličkoj vladi u Londonu i radi kao njen službenik za specijalne zadatke. Tako je postao trostruki agent: šifrovano ime za Abver mu je bilo „Ivan“, za britansku tajnu službu „Tricikl“, a za jugoslovensku vladu u izbeglištvu „Duško“. Bio je komunikativan, šarmantan i obrazovan. Govorio je nemački, francuski, engleski i srpski.

Kao „Tricikl“, preko Londona je prvi obavestio Amerikance da će Japanci napasti njihovu vojnu ratnu luku Perl Harbor, ali je FBI 1941. godine tu informaciju zanemario.

foto: Printscreen

Kao „Ivan“ je tokom Drugog svetskog rata znatno doprineo uspehu brojnih akcija čiji je cilj bio da obmanu Nemce. Svakako je najvažnija bila ona vezana za invaziju u Normandiji. Preko Abvera je plasirao Nemcima „pouzdanu vest“ da će se saveznici, da bi oslobodili Evropu, iskrcati u Pa de Kaleu, a da je iskrcavanje u Normandiji samo američki i engleski mamac.

Znao za plan napada na Perl Harbur

Popov je došao u posed neverovatnog podatka – Japanci su se uoči 1941. godine živo interesovali za mogućnost poletanja bombardera sa nosača aviona, a on je od „Abvera" dobio zadatak da ode u SAD i prikupi informacije o luci Perl Harbur.

Popov je sklopio „dva i dva" i odmah po dolasku u Ameriku otišao u sedište FBI-ja i predočio im da će Japanci napasti Perl Harbur.

Ipak, njegova upozorenja nisu shvaćena ozbiljno.

– Huver je na više načina bio izuzetan čovek. Verovatno je bio homoseksualac, mrzeo je strance, pogotovu Duška. Mrzeo je plejboje i sve u vezi sa Duškom – kaže Rasel Miler, britanski autor i novinar.

Zbog svega navedenog, prijem Popova u FBI je bio hladan, a u njegovu priču Huver nije poverovao. Nekoliko meseci kasnije, 7. decembra 1941. godine, verovatno se pokajao.

Zadržao Nemce

Jedan nemački pukovnik posle rata javno je priznao „da je Duško lično zaslužan za zadržavanje sedam nemačkih divizija u Pa de Kaleu, tri nedelje nakon iskrcavanja u Normandiji“. Bitka za Normandiju je odlučila Drugi svetski rat. Popov i Britanci su prevarom sačuvali veliki broj ljudskih života.

Odlikovan je Ordenom Britanske imperije, jednim od najvećih odlikovanja u Engleskoj, ali i nemačkim Gvozdenim krstom! Preminuo je 1981. na Azurnoj obali u Francuskoj.

Duško Popov je legenda Drugog svetskog rata i svetske špijunaže. Britanci tvrde da je on jedan od deset najvećih britanskih špijuna.

Poslužio je engleskom piscu Janu Flemingu kao osnova za kreiranje lika Džejmsa Bonda. Fleming je i sam bio britanski agent i izvesno vreme zadatak mu je bio da „vodi“ Duška Popova, to jest da prati i proverava njegov rad. Tada se upoznao s njegovim sposobnostima i saznao za poduhvate na terenu.

(Kurir.rs/M.Petrović)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO: NESTALO BOGATSTVO! Evo čega sve nema u vili Mir od kada su u nju ušli Sloba i Mira

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...