Žena pilot spasla živote kolegama!

Roda joj uletela u motor aviona

Žena pilot spasla živote kolegama!

Društvo -
Zahvaljujući prisebnosti pilota Sandre Radovanović, na aerodromu u Batajnici izbegnut sudar aviona i sačuvani životi trojice njenih kolega

BEOGRAD - Položen ispit!Zahvaljujući veštini potporučnice Vojske Srbije Sandre Radovanović, pilota mlaznog borbenog aviona, 13. juna izbegnuta je tragedija na aerodromu u Batajnici! Tokom letačkog dana za pripadnike 252. školsko-trenažne avijacijske eskadrile „Kurjaci sa Ušća“, koji su dejstvovali po poligonu Čenta, u motor aviona Radovanovićeve uletela je roda.Incident se dogodio prilikom poletanja, u najkritičnijem trenutku, ali je zahvaljujući prisebnosti i veštini Radovanovićeva uspela da spase sebe i život svojih kolega, kao i tri aviona. Ona je preduzela niz radnji kako bi izbegla sudar, a u trenutku usisavanja ptice brzina aviona bila je između 170 i 190 kilometara na čas.„Piloti su odlazili na zadatak s aerodroma Batajnica ili s bojnom municijom u podvesnim topovima ili sa školskim bombama ispod krila, piše Petar Vojinović na svom blogu tangosixblog.com. Standardna procedura za nekoliko mladih pilota na obuci u toj nedelji nalagala je poletanje u grupi od tri aviona „G-4 supergaleb“, a incident se dogodio na drugom letu.

Druženje s Natom BekvalacPilot Sandra Radovanović bila je 21. maja 2011. domaćin deci s KiM, koja su u okviru višednevne posete Beogradu posetila 204. vazduhoplovnu brigadu u Batajnici. Tada je prva devojka pilot mlaznog aviona zajedno s pevačicom Natašom Bekvalac pokazala deci izložene vazduhoplove.

Kako je izbegla udes♦ Spušta nos letelice i smanjuje snagu motora do kraja.♦ Kreće s agresivnim kočenjem aktiviravši parking-kočnicu.♦ Avion težine oko pet tona naglo se zaustavlja tolikom silinom da su obe gume na obe noge stajnog trapa pokidane.♦ Glavna noga stajnog trapa se okreće za skoro 90 stepeni.♦ Treći avion u formaciji naglo koči i uspeva da se zaustavi bez ikakvih oštećenja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track