Najnovije vesti

UZNEMIRUJUĆE OTKRIĆE: Truju nas pokvarenim mesom! Rusi ga vratili kao škart u Srbiju!
Foto: Shutterstock, Dragana Udovičić

Građanima Srbije proizvođači uvaljuju trulež

UZNEMIRUJUĆE OTKRIĆE: Truju nas pokvarenim mesom! Rusi ga vratili kao škart u Srbiju!

Društvo

Za dve godine u našu zemlju vraćeno više stotina tona goveđeg, svinjskog i pilećeg mesa, kao i suhomesnatih i mlečnih proizvoda. Umesto da ta roba bude uništena, puštena je na domaće tržište

Građani Srbije jedu pokvareno meso, suhomesnate i mlečne proizvode, otkriva Kurir! Reč je o proizvodima koji su, zbog lošeg kvaliteta, vraćeni iz Rusije i umesto da odmah budu uništeni, najverovatnije su pušteni u prodaju na srpsko tržište jer nema nikakvog dokaza o uništenju! Ovim je direktno ugroženo zdravlje građana, ali nadležno Ministarstvo poljoprivrede, na čijem je čelu Branislav Nedimović, nedeljama ćuti!

foto: Nebojša Mandić

- Srbiji se u poslednje dve godine iz izvoza vraćaju ne tako male količine proizvoda. Najviše se vraća iz Rusije, a glavni razlog je higijenska neispravnost. Prošle godine je vraćeno 396.096 kilograma raznih proizvoda, a toliko će sigurno biti i ove godine, jer je samo do septembra u Srbiju već vraćeno 344.784 kilograma. Tu se nalazi goveđe, pileće i svinjsko meso, iznutrice, razni suhomesnati proizvodi, ali i mleko i mlečni proizvodi. Takođe, dešava se da i stočna hrana bude lošeg kvaliteta, pa nam tako i nju vraćaju - navodi izvor Kurira iz Ministarstva poljoprivrede.

Moralo da se uništi

On objašnjava da bi takva roba morala da bude uništena odmah po povratku, ali ističe da, umesto toga proizvođači, među kojima ima i velikih domaćih firmi, proizvode plasiraju na ovdašnje tržište i tako oni stižu do velikog broja građana, koji nisu ni svesni o kakvim delikatesima je reč.

- Dakle, iako bi po zakonu ta roba morala da se uništi, ona na kraju završava na trpezama građana Srbije. To je više nego opasno, jer posledice mogu biti katastrofalne. Takva hrana može biti čak i uzročnik raka, tako da, u neku ruku, ne treba da čudi što su onkološka odeljenja u bolnicama sve punija - upozorava naš sagovornik i dodaje da bi ovim povodom morala da se oglasi Uprava za veterinu, koja bi, po pravilu, trebalo da ima rešenja i dokaze o uništenju vraćene robe iz izvoza, a ukoliko takvih dokumenata nema, morala bi da zna šta se s pokvarenom robom dogodilo.

foto: Kurir

Kurir je pre više od dve nedelje kontaktirao s Ministarstvom poljoprivrede, u čijem je sastavu Uprava za veterinu, ali do danas nismo dobili odgovore na više nego precizna pitanja (pogledati u boksu, prim. nov.). Budući da su ovim prekršili i zakonom predviđen rok za dostavljanje odgovora, Kurir će se obratiti povereniku za informacije od javnog značaja Rodoljubu Šabiću.

foto: Kurir

Obaranje cene

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, kaže da su i oni imali informacije o problematičnom vraćanju proizvoda u Srbiju.

foto: Profimedia

- Ne isključujem mogućnost da se domaća roba vraća zbog lošeg kvaliteta i da se to onda iznosi na naše tržište, što bi bilo skandalozno. Međutim, nije nepoznato ni da strani uvoznici često ucenjuju naše izvoznike, jer pretnjom ili vraćanjem robe oni žele da obore cenu. Mi, međutim, nikad iz resornog ministarstva nismo dobili informaciju šta je u konkretnim slučajevima istina. Zato ne želim da upadam u zamku i unapred osuđujem - oprezan je Papović.

Slobodan Stanojević

OVO JE KRIMINAL

Slobodan Stanojević sa Naučnog instituta za veterinarstvo Srbije kaže da je iznenađen našim saznanjem.

- Naša mesna industrija je uvek imala kvalitetne proizvode, tako da me iznenađuje ako je tačno da se vraćaju, a naročito da se posle plasiraju na naše tržište. To bi bio privredni kriminal.

PITANJA NA KOJA MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE NE ODGOVARA OD 25. NOVEMBRA

1. Koliko je vraćeno pošiljki goveđeg i svinjskog mesa, jestivih goveđih iznutrica, polutrajnih i trajnih proizvoda, mleka, mlečnih proizvoda, sira, mleka u prahu i stočne hrane u Srbiju u 2016. i 2017?

2. Šta je uzrok vraćanja?

3. Ko su bili izvoznici pomenutog u 2016. i 2017?

4. Koliko je vraćeno pošiljki goveđeg i svinjskog mesa, jestivih goveđih iznutrica, polutrajnih i trajnih proizvoda, mleka, mlečnih proizvoda, sira, mleka u prahu i stočne hrane u Srbiju u 2016. i 2017. godini iz Rusije?

5. Šta je urađeno sa vraćenim pošiljkama goveđeg i svinjskog mesa, jestivih goveđih iznutrica, polutrajnih i trajnih proizvoda, mleka, mlečnih proizvoda, sira, mleka u prahu i stočne hrane u Srbiju u 2016. i 2017?

6. Da li imate rešenja Uprave za veterinu o neškodljivom uništenju svih vraćenih higijenski neispravnih pošiljki goveđeg i svinjskog mesa, jestivih goveđih iznutrica, polutrajnih i trajnih proizvoda, mleka, mlečnih proizvoda, sira, mleka u prahu i stočne hrane u Srbiju u 2016. i 2017?

7. Da li imate dokaz o neškodljivom uništenju svih vraćenih higijenski neispravnih pošiljki goveđeg i svinjskog mesa, jestivih goveđih iznutrica, polutrajnih i trajnih proizvoda, mleka, mlečnih proizvoda, sira, mleka u prahu i stočne hrane u Srbiju u 2016. i 2017?

foto: Kurir

B. Karović - B. Bojić - Foto: Shutterstock; Dragana Udovičić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: Građani Srbije jedu pokvareno meso, suhomesnate i mlečne proizvode! Država svesno ne uništava neispravnu hranu?!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...