ŠIŠARKE ŠANSA ZA DOBRU ZARADU:Ima ih svuda, a lova je fantastična
Foto: Shutterstock

LEPA PRILIKA

ŠIŠARKE ŠANSA ZA DOBRU ZARADU:Ima ih svuda, a lova je fantastična

Društvo -

U rasadnicima širom Srbije vlada veliko interesovanje za prirodne jelke, a hit su prodaja i izvoz dekorativnih šišarki

Novogodišnji i božićni praznici prilika su za dobru zaradu na jelkama, prazničnoj dekoraciji, ali i na prodaji šišarki, od kojih se može zaraditi i do 350 dinara po komadu.

Iako je do Nove godine ostalo još 12 dana, kićenje jelki je uveliko počelo, pa je tražnja za jelama i smrčama u rasadnicima velika. Cene četinara s busenom, zavisno od veličine i vrste. kreću se od 660 pa do čak 40.000 dinara.

Kako tvrde u rasadniku „ASC Garden“ u Beogradu, u prestonici vlada veliko interesovanje za prirodne jelke.

- Prodaja ide dobro. Cene se kreću od 1.350 pa do 40.000 dinara, zavisno od veličine i vrste - da li se radi o smrči, jeli ili plavoj jeli. Najskuplja je plava ili srebrna jelka, koja košta od 5.000 do 40.000 dinara. Imamo i jednu ogromnu od 75.000 dinara. Sve naše jelke su s busenom - rekli su za Kurir u rasadniku „ASC Garden“.

foto: Shutterstock

Predrag Tasić, inženjer šumarstva u Semenskom centru JP „Srbijašuma“ u Požegi, kaže da se u tom rasadniku u periodu od pet do šest godina proizvede od 300.000 do 400.000 sadnica.

- One se potom prodaju šumskim gazdinstvima širom Srbije, gde se sade u šumama kojim gazduje to javno preduzeće, a mladice se prodaju i trećim licima, ljudima koji žele da ih posade ili pošume gole površine u svojim gazdinstvima ili okućnicama. U Požegi se proizvodi seme za domaće tržište i izvoz u Mađarsku, Češku i Holandiju. Nakon tog procesa ostaju šišarke, koje takođe nalaze kupce - rekao je Tasić za portal Agroklub.

foto: Printscreen

Direktor šumskog gazdinstva JP „Srbijašume“ u Užicu Slaviša Radosavljević objasnio je da najveće interesovanje za šišarke vlada pred Novu godinu i Božić.

- Ljudi ih kupuju za dekoraciju, razne ukrase, a deo šišarki je čak poslat u Mađarsku i Austriju - izjavio je Radosavljević.

Plastične jelke rasprodate

VELIKO INTERESOVANJE ZA SVETLEĆE LAMPICE

Prodaja jelki, šišarki i novogodišnjih ukrasa cveta i na internetu, a sudeći prema ponudi na portalima, plastične jelke se prodaju po ceni od 900 do 15.000 dinara.

- Prirodne šišarke koje su lakirane i imaju vrpcu za kačenje na jelku uvozimo iz Hrvatske i koštaju 350 dinara. Plastične jelke smo rasprodali, a najveće interesovanje vlada za svetleće lampice, koje zavisno od dužine, vrste i boje koštaju od 400 do 6.600 dinara - kažu s portalu Euro market.

KOLIKO ŠTA KOŠTA

- Smrča 1.350-2.000

- Pančićeva omorika 1.600

- Plava jela 5.000-40.000

- Šišarke bora 350

- Svetleće lampice 400-6.600

- Plastične jelke 600-15.000

*cene su izražene u dinarima

Kurir / Slavica Tomčić

Foto: Shutterstock, Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track