ZIMA STIŽE U SRBIJU DANAS U  17.28: Evo kakve nas temperature očekuju i koliko će biti ledenih dana (ZIMSKA PROGNOZA)
Foto: AP/Ilustracija

Na dan početka zime obdanica je najkraća, a noć najduža

ZIMA STIŽE U SRBIJU DANAS U 17.28: Evo kakve nas temperature očekuju i koliko će biti ledenih dana (ZIMSKA PROGNOZA)

Društvo -

BEOGRAD - Zima ove godine počinje 21. decembra, u 17 sati i 28 minuta, saopštilo je Astronomsko društvo "Ruđer Bošković" u Beogradu.

U istom trenutku, za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje leto. Na dan početka zime obdanica je najkraća, a noć najduža.

foto: AP/Ilustracija

Sunce u Beogradu izašlo je u 07.13, a zalazi u 16, što znači da će obdanica da traje osam sati i 47 minuta, a noć 15 sati i 13 minuta. Klimatski izgledi pokazuju da će temperature vazduha u toku zime 2017/18. godine u Srbiji biti iznad prosečnih vrednosti za oko jedan stepen, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod Srbije.

foto: AP/Ilustracija

Drugim rečima, meteorolozi očekuju da će zima koja je pred nama biti toplija u odnosu na prethodnu koja je bila hladna u većem delu Srbije. Meteorolozi očekuju da će vrednosti srednje zimske temperature vazduha biti u intervalu od jedan stepen do četiri stepena, odnosno od -4 do nula u planinskim predelima.

foto: RHMZ Printscreen

U toku zime se ne očekuju ekstremno niske temperature u dužem vremenskom periodu, odnosno ne očekuju se talasi hladonoće i ledenih dana poput onih iz februara 2012. kada je zabeležen veliki broj ledenih dana u kontinuitetu.

foto: AP/Ilustracija

Međutim, kako se ističe u saopštenju RHMZ, bez obzira obzira na klimatske izglede koji ukazuju da će zima biti iznad proseka, postojaće uslovi za pojavu talasa hladnoće, naročito krajem januara i početkom februara.

Izgledi su da će tokom decembra, januara i februara u većem delu Srbije, broj mraznih dana, sa minimalnom temperaturom vazduha nižom od 0 stepeni, biti u intervalu od 40 do 65, a na planinama od 65 do 85 dana.

foto: AP/Ilustracija

Očekuje se i da će biti i od 10 do 20 ledenih dana, a na planinama od 25 do 45. Klimatski izgleda ukazuju da će tokom predestojeće zime količina padavina biti na nivou godišnjeg proseka.

(Kurir.rs/B92/Foto: AP/Ilustracija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SPREMITE SE ZA NAJGORI DAN U 2017 GODINI!!!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track