ŠARČEVIĆ SEČE TROŠKOVE, MREŽA ŠKOLA BIĆE PREKROJENA: Od učionice vrtić!
Foto: Zorana Jevtić/Ilustracija

Nova namena za mnoge objekte

ŠARČEVIĆ SEČE TROŠKOVE, MREŽA ŠKOLA BIĆE PREKROJENA: Od učionice vrtić!

Društvo -

BEOGRAD - Ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević izjavio je da će mreža škola biti prekrojena tako će da sve što je u prosvetnom sistemu ostati u funkciji prosvete, ali će nekim objektima biti promenjena namena.

On je za Novosti rekao da će tako, na primer, ako seosku školu pohađa samo jedno dete, a postoji mogućnost da se kupi vozilo, to dete ići u školu u drugo selo. "Važnije je da dete bude s vršnjacima, nego da selu bez dece ostane škola", rekao je ministar.

foto: Fonet

Šarčević je dodao da nije racionalno da u nekom gradu postoje tri mašinske škole, da će neke školske zgrade biti pretvorene u vrtiće ili domove učenika.

"Imamo školske zgrade koje su poluprazne, a sa druge strane nedostaje prostor za obdaništa, a i neki fakulteti i visokoškolske ustanove nemaju zgradu", rekao je Šarčević i dodao da se samo u Beogradu školski objekti prostiru na 1,2 miliona kvadratnih metara.

On je rekao da je cilj i da oko 30 odsto obrazovnih ustanova dobije uslove za jednosmenski rad.

"To bi za decu bilo mnogo bolje, a postići ćemo to tako što ćemo građevinskim radovima u školama napraviti dodatne učionice... Odeljenja nisu više tako velika, pa će se u nekim postojećim objektima smanjivati učionice, pregradjivati tako da se dobije više prostorija", rekao je Šarčević.

(Kurir.rs/Beta/Večernje novosti/Foto: Kurir)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track