VELIKA OPASNOST Sve više dece strada od petardi!
Foto: Shutterstock

Kobna pirotehnička sredstva

VELIKA OPASNOST Sve više dece strada od petardi!

Društvo -

Mališani zbog povreda ostaju bez prstiju i vida, a može doći i do otvorenih rana, upozoravaju lekari

Umesto da se deca pred Novu godinu raduju i uživaju u čarima praznika, sasvim suprotno, redovno nas istraumiraju vesti da je nekom detetu petarda raznela šaku, prste ili da je imalo neku drugu tešku povredu prouzrokovanu pirotehničkim sredstvima.

Lekari su svedoci strašnih scena, a specijalista opšte medicine, primarijus dr Biserka Obradović kaže da deca sad izazivaju još veću opasnost jer su počeli da petarde ubacuju u staklene flaše, koje potom eksplodiraju, što može dovesti do tragedije.

- Najčešće povrede su opekotine, povrede oka, a može doći i do otvorenih rana po telu. Dešava se da deca dožive potpuni gubitak vida. Na rukama su najčešće teške opekotine, razderotine, a dolazi čak i do amputacije. Deci nije dovoljno uzbuđenje da samo bace petardu, nego je bace i u vatru, ili čak u staklenu flašu, što može biti kobno, jer kad flaša eksplodira, staklo ode u sitne deliće koji se pod pritiskom rasprše i mogu da nanesu još teže povrede - kaže dr Obradović i dodaje da je edukacija roditelja i mladih najvažnija.

foto: Marina Lopičić

Prodaja pirotehničkih sredstava je zabranjena na ulici. Dušan Davidović iz Instituta za kriminološka istraživanja kaže da je neophodno da nadležni posvećenije rade svoj posao.

- Svake Nove godine isti problem s petardama. Ipak, ovo je mnogo lakše rešiv problem nego što je borba sa huliganima i kriminalcima na stadionima. Trebalo bi da Carina, komunalna policija i inspekcijske službe timski i revnosno rade svoj posao kako bi se onemogućila slobodna kupovina eksplozivnih sredstava na ulici. Slike povređene dece treba svima da budu opomena - upozorava Davidović.

Da ih ne grde

SKRIVAJU POVREDE

Povrede od petardi se dešavaju često, ali ih deca u strahu od kazne prikrivaju, kažu građani Niša.

- U sredu sam bio svedok jednog takvog događaja u Panteleju. Detetu je pukla petarda u ruci, njegovi drugari su pozvali Hitnu pomoć, ali je mališan pobegao. Medicinska ekipa ga je tražila, ali nije uspela da ga nađe - kaže jedan Nišlija.

U Nišu, u kineskim prodavnicama, pirotehnika se više ne prodaje. Nema je ni kod uličnih prodavaca, već samo kod ovlašćenih trgovaca.

D. K.

Činjenice

STRADANJA

13. januar 2011. Dečak M. J. (9) iz Bora teško se povredio igrajući se pirotehnikom. On je ispred zgrade našao petardu, koju je pokušao da upali i baci, ali mu je eksplodirala u šaci i otkinula mu meso sa dva prsta. Lekari su uspeli da sačuvaju koštanu strukturu šake, nakon čega je operisan.

13. januar 2017. Stefan (22) iz Jagodine i Amer (16) iz Novog Pazara ostali su bez prstiju na šakama zbog toga što im je petarda pukla u rukama

18. decembar 2017. Dečak Marko S. (13) iz Lipnice kod Loznice teško je povređen kad mu je eksplodirala petarda u šaci, a lekari u Loznici morali su da mu amputiraju dva prsta na desnoj šaci

Silvija Slamnig - Foto: Marina Lopičić, Shutterstock

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURUR TV VESTI! SRBIJA NE ODUSTAJE OD MLADIĆA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track