Najnovije vesti

Poverenik Šabić: MUP spalio sve nezakonito prikupljene F dijagnoze
Foto: AP/Ilustracija

podaci o zdravstvenom stanju građana

Poverenik Šabić: MUP spalio sve nezakonito prikupljene F dijagnoze

Društvo

BEOGRAD - Sve policijske uprave su izbrisale podatke o zdravstvenom stanju građana koje su nezakonito prikupljale čime su postupile po upozorenju Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljuba Šabića.

Šabić je saopštio danas da je primio od Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) dopis kojim ga je MUP obavestio da su sve policijske uprave u periodu formirale komisije koje su to uradile i da su obrisale, odnosno "izvršile spaljivanje" podataka o ličnosti koji su obrađivani u dosijeima bezbednosnih sektora bez zakonskog osnova.

foto: Filip Plavčić

Na ovaj način ministarstvo je u potpunosti postupilo u skladu sa Upozorenjem koje im je Poverenik ranije uputio, dodaje se u saopštenju.

Prethodno je u junu 2017. Poverenik, u slučaju poznatom kao "prikupljanje F dijagnoza", uputio MUP Upozorenje da ministarstvo vrši nezakonitu obradu podataka o zdravstvenom stanju gradjana kao naročito osetljivih podataka o ličnosti, sadržanih u dosijeima bezbednosnih sektora u obrascima "D14 - pregled duševnih bolesnika".

Upozorio je i da MUP nedozvoljeno obradjuje podatke o ličnosti još nekih kategorija lica (sadašnjih, penzionisanih i bivših radnika MUP-a koji stanuju na sektoru, lica koja poseduju amaterske radio stanice, navijača...) bez zakonskog osnova ili pristanka lica.

Na Upozorenje, MUP je početkom jula 2017. odgovorio izjašnjenjem da će "Direkcija policije, Uprava policije i Uprava saobraćajne policije započeti rad na pripremi predloga Obaveznih instrukcija o načinu organizovanja rada na bezbednosnim sektorima koji ima za cilj trajnog otklanjanje nepravilnosti koje su navedene u Upozorenju".

Poverenik je ocenio da je akcijom brisanja, odnosno uništavanja ličnih podataka iz zbirki koje su vođene bez valjanog pravnog osnova, MUP učinio dobar korak.

Istovremeno je još jednom upozorio da je za rešavanje svih otvorenih problema u vezi sa obradom podataka o ličnosti, kako u oblasti unutrašnjih poslova tako i generalno, potrebno mnogo više. "Nužna je potpuna, korenita promena odnosa svih nadležnih, a pre svega Vlade Srbije, prema veoma lošem stanju u ovoj oblasti", naveo je Šabić.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Filip Plavčić)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...