SMS PREVARA HARA SRBIJOM UOČI NOVE GODINE: Ako dobijete ovakvu poruku, nikako ne nasedajte, SKUPO će vas koštati!
Foto: Profimedia, Printscreen

Oprez

SMS PREVARA HARA SRBIJOM UOČI NOVE GODINE: Ako dobijete ovakvu poruku, nikako ne nasedajte, SKUPO će vas koštati!

Društvo -

SMS prevare su sve učestalije, a poslednjih nedelja Srbijom kruži poruka koja, ukoliko ne prepoznate na vreme o čemu je reč, može da vas košta i do nekoliko hiljada dinara.

foto: Dado Đilas

- Uplati mi ujutru u 8h 2000 dinara u Pošti na Post Net uputnicu, ali ovom čoveku.

1) Prezime i ime:

JELIĆ ALEKSANDAR

2) Tel. za Post Net uplatnicu

061/311-62-26

foto: Profimedia, Printscreen

Poruke bi uglavnom stizale u gluvo doba noći, pa bi većina građana nasedala na prevare, jer nisu imali vremena da trezvenije razmisle.

foto: Profimedia

"Imam prijatelje po celoj Srbiji, dosta njih ne živi u Beogradu i iskreno, pomislila sam da je neko od njih. Međutim, ujutru sam na Tviteru videla da je neko podelio objavu sa porukom iste sadržine, pa sam zaključila da je prevara. Par dana kasnije, stiglo je i upozorenje putem medija, tako da više ne nasedam ta te stvari. Kakve god sadržine da je poruka", rekla je jedna čitateljka.

Ko je Aleksandar Jelić?

Zbog svojih SMS prevara Jelić (36), rodom iz Sevojna, poslednji put je uhapšen u martu prošle godine u Kraljevu. Od državnih institucija u tom gradu nismo uspeli da saznamo da li je u međuvremenu osuđen i pritvaran, ali po porukama koje opet pristižu, ceni se da se vratio na staro.

foto: Stefan Jokić

Njegov metod je krajnje jednostavan. Jelić bi kupio karticu na trafici i sa nje slao poruke na nasumične brojeve, pišući da je u bolnici ili nekakvoj nevolji. Zvanične potvrde od strane nadležnih nije bilo, tako da nije poznato da li je u pitanju ista osoba ili se neko dosetio da iskoristi Jelićevu "staru slavu" i pokuša da iskoristi praznično raspoloženje i izvuče novac od građana.

Srpski mobilni operateri poručuju da su svoje korisnike upozorili na moguće prevare koje stižu putem sms poruka, kao i kako da se bore sa tim.

foto: Profimedia

"Korisnike uvek savetujemo da ne odgovaraju na poruke sa nepoznatih brojeva, pogotovo sumnjive sadržine, kao i na pozive i da takve sadržaje prijave svom matičnom operateru. Primera radi, poruka o uplati kredita sa nepoznatog broja je jedan od čestih vidova prevare, najčešće sa neregistrovanih pripejd brojeva gde operateri nemaju podatke ko koristi broj", kažu predstavnici jednog domaćeg operatera.

foto: Profimedia

Operateri, ukoliko se ispune uslovi, prijavljeni broj mogu da blokiraju na zahtev korisnika.

(Kurir.rs/Srbija Danas/Foto: Printscreen, Profimedia)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! OVK ĆE PONOVO UBIJATI SRBE?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track