Najnovije vesti

(FOTO) NAPUSTILI LOS ANĐELES DA BI GAJILI BOROVNICE U SRBIJI: Neverovatna priča braće koji su američke ulice zamenili našim oranicama
Foto: Printscreen Instagram

povratnici

(FOTO) NAPUSTILI LOS ANĐELES DA BI GAJILI BOROVNICE U SRBIJI: Neverovatna priča braće koji su američke ulice zamenili našim oranicama

Društvo

Braća Marko i Luka Maksimović zajedno sa ocem Časlavom u selu Božurnja, nadomak Topole, uspešno uzgajaju – borovnice. To možda ne bi ni bilo tako čudno da oni pre toga nisu živeli u Los Anđelesu.

Marko i Luka su se, iako rođeni u SAD, pre desetak godina vratili u Srbiju, a ističu da je želja njihovog oca bila da odrastaju kao Srbi. U selu Božurnja, pored Topole, odakle im je očeva majka, pre nekoliko godina počeli su da se bave samostalnim poljoprivrednim biznisom. Na svoju inicijativu, počeli su da razmišljaju šta bi moglo najbolje da odjekne u Šumadiji, poznatoj po šljivama i vinogradima.

 

#blueberries #bluegold

A post shared by Braca_Maksimovic (@braca_maksimovic) on

Došli su na ideju da uzgajaju borovnice, kojih u Srbiji nije bilo u velikim količinama. Kažu da je borovnica voće milenijuma i da može da se upotrebljava sušena, sveža, kao i smrznuta. Shvatili smo da posao sa borovnicama može mnogo da nam donese – kaže Luka i dodaje da iz godine u godinu prihodi rastu 280 odsto.Marko i Luka kažu da su zadovoljni. Posao konstantno napreduje, potražnja raste, a oni smatraju da su borovnice – budućnost.

 

#blueberrybush #blueberries #winter

A post shared by Braca_Maksimovic (@braca_maksimovic) on

Prosečna cena borovnice je od 5 do 6 evra po kilogramu, a po hektaru može da se ima oko 15 tona – kaže Luka, dodajući da godišnji troškovi ne prelaze 15 odsto ukupne bruto zarade. Ipak, kažu da su najsrećniji što su, uprkos stereotipima da samo na Zapadu može da se uspe, svoje ciljeve ostvarili u Srbiji.

(Kurir.rs)

Foto prinscreen Instagram

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: ŠTA JE UBICA ŽENE I DETETA U RAKOVICI, OTKRIO CIMERIMA U CENTRALNOM ZATVORU? Evo koje su bile njegove poslednje reči!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...