SAHARA STIŽE U EVROPU, A NEĆE ZAOBIĆI NI NAS: Vetrovi u narednih nekoliko dana donose HAOS U SRBIJU!
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

SVE DO BRITANIJE

SAHARA STIŽE U EVROPU, A NEĆE ZAOBIĆI NI NAS: Vetrovi u narednih nekoliko dana donose HAOS U SRBIJU!

Društvo -

Velike količine peska iz Sahare preko Mediterana će s južnim vetrovima stići zapadnu i centralnu Evropu u narednih nekoliko dana.

Na mapi objavljenoj na portalu severe-weather.eu može se videti da će pesak i prašina iz Sahare stići i u našu zemlju 8. januara, a ta pojava biće nastavljena i narednih dana.

foto: severe-weather.eu

Velike količine saharske prašine prvo će proći kroz Italiju, pre svega kroz Korziku, a zatim Švajcarsku, delove Francuske, Belgije, Holandije i Luksemburga, sve do Velike Britanije.

Struje iz severne Afrike svakog proleća donose saharski pesak u naše krajeve, samo što je njegova koncentracija nekada veća, a nekada manja.

Afrički pesak pada po nama bar dva-tri puta godišnje, najčešće u proleće, a, ako je za utehu, države koje su bliže severnoj Africi mnogo gore prolaze.

foto: Profimedia

Podsetimo, pre 2 godine našu zemlju pogodio je snažan ciklon, poznatiji kao "Mediteranski uragan", koji je pokupio velike količine peska iz Sahare, a jako južno strujanje do Srbije, Crne Gore i regiona donosi veoma topao vazduh, ali i ''crvenu'' kišu i sneg, koji u sebi sadrže čestice peska iz ove pustinje.

Crvena ili krvava kiša je meteorološka pojava koji sadrži čestice prašine crvene boje. One obično dolaze iz pustinja ili sličnih okruženja, a vruć vetar ih nosi kroz atmosferu stotinama ili hiljadama kilometara pre nego što prašina padne na tlo.

Te čestice padaju zajedno sa kišom dajući joj crvenkastu ili žućkastu boju.

foto: severe-weather.eu

Ranije se verovalo da je krvava kiša zaista od krvi i u istoriji se često provlačila kao predskazanje strašnih događaja. Pomenuta je čak i u Homerovoj Ilijadi, a u 12. veku biograf kralja Artura je takođe provukao ovaj motiv.

Fenomen crvene kiše zabeležen je u februaru 1954. godine, a iste godine, padao je žuti sneg na celom području Crne Gore i u mnogim mestima Srbije, te Bosne i Hercegovine. Dve godine kasnije, u junu, padala je žuta kisa u Istri, u Hrvatskom primorju i u Bosni.

Kurir.rs/ Severe-weather.eu

Foto: Profimedia/ Ilustracija

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) PRVI SNIMAK POSLE KATASTROFE: Evo kako Crna Gora izgleda nakon snažnog zemljotresa!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track