EVO KAKO SRBI U AMERICI SLAVE BOŽIĆ: Iako miljama daleko sačuvali su sve stare običaje, ali i jedan koji nije za pohvalu
Foto: EPA

božićna proslava

EVO KAKO SRBI U AMERICI SLAVE BOŽIĆ: Iako miljama daleko sačuvali su sve stare običaje, ali i jedan koji nije za pohvalu

Društvo -

Ovog vikenda oko milion vernika u Sjedinjenim Američkim Državama proslavlja Božić po Julijanskom kalendaru, među kojima, naravno i dosta Srba, na čijoj su trpezi na ovaj dan neizostavni sarma, česnica, ćevapi i šljivovica. Nekada se u slavu rođenja Hrista i pucalo po ulicama, a u pojedinim američkim gradovima gde ima srpskog življa taj običaj ni danas nije izostavljen.

Među pravoslavnim vernicima u SAD su još Crnogorci, Ukrajinci, Rusi, Etiopljani, Makedonaci..

Baka Milana Mim Bizić, čiji su preci sa prostora bivše Jugoslavije emigrirali u SAD još 1900. godine za "Timesonline" govorila je o tome koliko voli ovaj praznik. Njeni preci su bili Srbi iz mesta Krijana, koje se danas nalazi u Hrvatskoj, a nastanili su se u Pitsburgu, u južnom delu grada. U Pitsburgu, kaže Bizić "svi su ili bili Srbi, ili su to želeli, posebno u januaru".

"Ko ne bi želeo da proslavlja dva Božića, zar ne?", kaže ona. Deca koja proslavljaju 7. januara Božić ne idu u školu kako bi ovaj dan proveli sa porodicom. Božić se proslavlja kao "svetac", to je dan kada se Isus rodio i vernici idu u crkvu, radujući se njegovom dolasku na svet. Ovaj praznik, proslavlja se u SAD baš kao i u Srbiji, sa svim običajima - sadi se pšenica, čitaju se molitve, pravi česnica.

Prvo se proslavlja Badnji dan, a običaj je da se vernici oko 3.30 izjutra okupe u lokalnoj pravoslavnoj crkvi, u kojoj se služi liturgija, a crkveni hor svake godine peva "Roždestvo tvoje". Svaki put kad sveštenik kaže "Hristos se rodi", vernici mu u isti glas odgovaraju "Vaistinu se rodi", a Bizićeva kaže da se nekada i pucalo. Onda se Badnjak nosi na groblje, stavi se u kolica kojima se gura po groblju u tišini.

"Dok se tako svi zajedno krećemo kroz groblje vlada potpuna tišina i time odajemo poštu našim najmilijima. Znam da bi oni bili srećni što nastavljamo tradiciju. Onda se opet ide u crkvu i na putu do nje se trubi iz automobila, a sveštenik onda blagosilja i pšenicu, lešnike, a deca recituju priču o hristovom rođenju".

Na Badnje veče jede se riba, izbegava se drugo meso i mlečni proizvodi. Na Božić porodice idu u crkvu, a prva osoba koja im dođe naziva se položajnik. To je, obično mlađi muškarac, koji simbolizuje snagu i zdravlje. U kuću ulazi najmlađi i na taj način unosi Božić.

Majka obično ide kroz kuću i kokodače, a prate je deca koja oponašaju piliće.

"Božićna večera je nešto posebno a pravi se bogata zakuska i pevaju božićne pesme, pije šljivovica. A večera nikako ne sme da protekne bez slavne česnice, pogače u koju se utakne novčić", priča Bizićeva.

Česnica se uveče lomi, a ko pronađe novčić, cele godine će imati para, kaže verovanje. Iako, kako Bizićeva kaže, u ovom delu Amerike nema pucanja u vazduh na najradosniji hrišćanski praznik, Srbi u Kaliforniji nisu se oslobodili tog opasnog običaja. Svake godine na ovaj dan, iz sunčane američke države internet preplave snimci proslave pravoslavnog Božića, a na njima su glavni akteri Srbi koji vole da pucaju.

(Kurir.rs/Blic/B.G.G.)

Foto EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track