reakcije

SPS: Amfilohije da se uzdrži od iznošenja ličnih stavova o dijalogu o Kosovu

Društvo -

BEOGRAD - Socijalistička partija Srbije (SPS) pozvala je danas mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC) Amfilohija da se "uzdrži" od iznošenja ličnih stavova o unutrašnjem dijalogu o Kosovu.

SPS je u saopštenju izrazio uverenje da je izjava u kojoj je Amfilohije izrazio bojazan da politika predsednika Srbije Aleksandra Vučića vodi izdaji Srbije i Kosova, "njegov lični stav i izraz samo njegovog animoziteta a ne zvaničan stav Srpske pravoslavne crkve".

"Pozicija SPS-a se ogleda u podršci inicijativi predsednika Srbije o pokretanju unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji, koji ima za cilj da se iznadje pravično rešenje za sudbinu srpskog naroda i naših svetinja u južnoj pokrajini", piše u saopštenju.

SPS je ocenio da izjava mitropolita SPC nije u skladu s "duhom hrišćanske tolerancije i medjusobnog uvažavanja o kojima najviše govorimo tokom Božićnih praznika".

"Naša je želja da se iznad svega održi jedinstvo našeg naroda i države po ovom važom pitanju a ne da se izazivaju novi konflikti i medjusobno optuživanje", naveo je SPS.

Komentarišući Vučićev potez da se o Kosovu konsultuje s intelektualcima, Amfilohije je u sinoćnjem intervjuu hercegnovskoj televiziji TV Novi ocenio da predsednik Srbije na taj način želi sa smanji soptsvenu odgovornost prema pitanju Kosova.

"S Vučićem nisam imao nikakav sukob. On je prvi predsednik Srbije koji je bio na Saboru... Sada se bojim da njegova politika vodi izdaji Srbije i Kosova i da se zato promenio", kazao je Amfilohije.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Beta)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: UHAPŠENIM ŠKALJARCIMA POTVRĐENA OPTUŽNICA! Evo za šta ih sud sve tereti!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track