Najnovije vesti

OČEVI NISU JEDINI, NI MAJKE NE PLAĆAJU ALIMENTACIJU: Dejan iz Smedereva sam odgaja sina, bivša duguje 430.000 dinara
Foto: Profimedia

Prinudna naplata malo je brža otkad imamo izvršitelje

OČEVI NISU JEDINI, NI MAJKE NE PLAĆAJU ALIMENTACIJU: Dejan iz Smedereva sam odgaja sina, bivša duguje 430.000 dinara

Društvo

BEOGRAD - Oko 390.000 parova u Srbiji je razvedeno, a najmanje 50.000 mališana bez alimentacije.

Dejan iz Smedereva jedan je od očeva koji sami odgajaju decu, a novac za alimentaciju mora da naplati sudskim putem.

Njegova bivša nevenčana supruga, sa kojom ne živi već dve godine, na ime obaveza prema 11-godišnjem dečaku duguje, prema sudskoj odluci, 430.000 dinara. Pošto obaveze nije izmirivala dobrovoljno, onim tempom koji je odredio sud, u toku je prinudna naplata od njene plate.

foto: Kurir

- Sud je odredio da joj se svakog meseca skida četvrtina plate za alimentaciju. Presuda je postala pravosnažna u septembru prošle godine - objašnjava za Novosti.

Preduzeće u kojem majka dečaka radi, umesto sudski određenog iznosa, majci je u decembru skinula samo 7.000 dinara sa zarade, što je daleko manje od četvrtine njene plate. Zato se Veljovićev advokat žalio i određeno je prinudno izvršenje, pa je na račun oca pred novogodišnje praznike leglo još 16.000 dinara.

- Ženina plata ne može da bude opterećena iznosom koji je odredio sud, jer već ima kredit od 20.000 dinara, a ukupna zaduženja ne mogu da premaše dve trećine plate. Zato će naplata duga trajati duže, ali će dug ipak biti naplaćen - kaže Dejanov advokat.

foto: Vladimir Šporčić

U Srbiji ima oko 390.000 razvedenih parova, od čega bar polovina ima maloletnu decu, kažu u Udruženju "Tata". Njihove procene pokazuju da minimalno 50.000 mališana ima problem jer roditelji sa kojima ne žive neće da im plaćaju izdržavanje ili ga daju neredovno.

- Broj majki koje ostavljaju decu sa očevima jer odlaze trbuhom za kruhom u porastu je na jugu Srbije - kaže Dejan Višekruna iz Udruženja "Tata". - One idu mahom u inostranstvo, a ostavljeni muževi imaju problem sa alimentacijom.

On objašnjava da je reč o jednoroditeljskim porodicama, a ne samohranim roditeljima, kako se kod nas često govori. Kaže, samohrani su samo oni roditelji kojima je supružnik umro, ili se ne zna ko je otac deteta, ili gde je.

- Situacija sa naplatom alimentacije malo se popravila od kada su u naš sistem pored sudskih uvedeni i javni izvršitelji. Prinudna naplata ide brže kada dug ima od čega da se naplati, ali često dužnik nema nikakve prihode, pa se od izvršenja odustaje - kaže Višekruna.

(Kurir.rs/Večernje novosti/Foto: Profimedia)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO: DA LI CELOJ BOLNICI PRETI NEKONTROLISANA ZARAZA MALIM BOGINJAMA???

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...