NAŠ PUBLICISTA REŠIO TRI VELIKE MISTERIJE: Koja srpska porodica je imala koplje kojim je ubijen Hrist, kako je prevaren princ Đorđe i šta se zaista desilo sa moštima Svetog Save!
Foto: Wikipedia, Printscreen

milan vidojević o senkama i nemanjićima

NAŠ PUBLICISTA REŠIO TRI VELIKE MISTERIJE: Koja srpska porodica je imala koplje kojim je ubijen Hrist, kako je prevaren princ Đorđe i šta se zaista desilo sa moštima Svetog Save!

Društvo -

Srpski publicista Milan Vidojević otkrio je da je čuveno Longinovo koplje oko čega se vrtela radnja sada već kulte serije "Senke nad Balkanom" u jednom trenutku bilo i kod Nemanjića.

"Longinovo koplje ili koplje sudbine počinje da ide od vladara do vladara sa predpostavkom i uverenjem da ko je u posedu koplja taj je vladar sveta. I to koplje se u jednom periodu našlo i kod Nemanjića", tvrdi on i dodaje da crkva ne zna gde je sahranjen Sveti Sava.

"Naravno da nije spaljen. Ko je to izmislio? Mošti Svetog Save nisu spaljene. Šta kao monasi bili ludi - Turci došli do kapije manastira, jer nisu smeli dalje od straha, rekli da im donesu telo Svetog Save a glupi monasi im dali?! Jel vi zaista verujete u to? Mislite da je to moguće?", upitao je Vidojević.

On se osvrnuo i na to kako je predstavljen princ Đorđe Karađorđević u Senkama nad Balkanom.

"Bezobrazluk je da optužite princa Đorđa Karađorđevića da je član društva Tule. Možete da mislite o princu Đorđu šta hoćete ali on je na prevaru izgubio presto. Te priče o tome kako je on ubio sobara je izmišljotina da bi se posle opravdalo njegovo uklanjanje sa vlasti", kaže on.

Prema njegovim rečima razlog njegovog pada je 1908. godina i aneksija Bosne i Hercegovine.

"Princ Đorđe je dao intervju, tad je imao 18 ili 19 godina, kao prestolonaslednik jednoj francuskoj reviji u kome je napao zemlje Evrope zbog čega dozvoljavaju okupaciju jedne zemlje kao što je BiH. Napao je i bratsku Rusiju zašto sedi po strani sa rukama u džepovima i ne reaguje, ne brani pravoslavlje", rekao je Vidojević.

Kako tvrdi naš publicista Đorđe je tada ocenjen kao nestabilna, opasna ličnost.

"Očigledno je povukao na pradedu Karađorđa. Bio je preke naravi ali nije bio podoban jer se već pravila ideja kako da se prekroji Evropa. Njega su bukvalno prevarili, podmeću mu tu ubistvo. On potpisuje abdikaciju sa dogovorom da dobija apanažu, da živi u Francuskoj na Azurnoj obali. On odlazi u Francusku, a pare nisu stigle nikad. Tada on shvata da je prevaren. Vraća se u Srbiju i traži se da taj njegov ugovor o odstupanju sa vlasti poništi. To naravno nije dolazilo u obzir. Šta je tužno - bio je godinu dana u Lovačkom dvorcu godinu dana dok mu nisu sagradili onu vilu u dvorištu duševne bolnice u Toponici. On je zapravo bio u kućnom pritvoru", kaže Vidojević.

Đorđa je, kako ističe Vidojević, razočaralo kada je princ Pavle postao regent.

"Đorđe mu je pisao tražeći da se poništi odluka jer više nema kralja. Aleksandar je ubijen. Znači Đorđe je kralj. On dobija pismo od Pavla da je porodični savet dinastije Karađorđević da mu se produži boravak. I on tu ostaje do 1945. Njemu je 1941. godine nemačka uprava ponudila ono što je posle prihvatio Nedić. Ponuđeno mu je da bude marioneta kralj pod nemačkom upravom. On je rekao - Ja sam potpukovnik kraljevske vojske. Ja to ne prihvatam. Takvog čoveka ne možete optužiti da je bio nacista", kaže Vidojević.

Kurir.rs/TV Ras

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(КУРИР ТВ) ЗАШТО ЦАР ДУШАН СИЛНИ НИКАДА НИЈЕ ПОСТАО ДУШАН СВЕТИ? Ево који су кључни разлози!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track