RECIKLERI U BORBI SA EKOLOŠKOM BOMBOM: Ove godine preradiće se 85.000 tona opasnog otpada
Foto: Beta

Podizanje svesti građana o značaju zaštite životne sredine

RECIKLERI U BORBI SA EKOLOŠKOM BOMBOM: Ove godine preradiće se 85.000 tona opasnog otpada

Društvo -

Članice Udruženja reciklera Srbije planiraju da u ovoj godini prerade oko 85.000 tona opasnog otpada, što je za 20 odsto više u odnosu na prethodnu.

foto: Dragana Udovičić

"Opasan otpad i njegovo pravilno odlaganje i tretman su ključni, kako ne bi došlo do zagađenja životne sredine i opasnosti po ljude. Udruženje je tokom proteklih nekoliko godina preradilo preko 250.000 tona otpada, koje bi u slučaju da su se našle u našem okruženju, bile prava ekološka bomba", rekao je Vladimir Živaljević predsednik Udruženja reciklera.

MINISTAR GORAN TRIVAN: Prijavite opasan otpad, svi građani da budu ekološka policija

U Srbiji se godišnje proizvede preko 100.000 tona opasnog otpada, za koji je važno da se tretira na pravi način, navodi se u saopštenju Udruženja.

"Ministarstvo životne sredine je svojim akcijama, koje je pokrenulo u poslednjih nekoliko nedelja, skrenulo pažnju na značaj podizanja svesti građana u oblasti reciklaže i samog tretmana opasnog otpada", rekao je Živaljević.

foto: Dragana Udovičić

On je naglasio da je ključna stvar da se narednom periodu obezbedi da naplaćena ekološka taksa bude usmerena na projekte iz oblasti životne sredine, kao i da se namenski troši. Živaljević je ukazao da će samo na taj način doći do razvoja oblasti životne sredine, porasta broja "zelenih" radnih mesta, stvaranje kadrova koji će biti stručni da rešavaju sofisticiran proces tretmana opasnognotapada i iskorišćenja postojećih kapaciteta pogona za preradu opasnog otpada, koji se trenutno koriste samo 50 odsto.

(FOTO) PRONAĐENO JOŠ 100 BURADI SA OPASNIM HEMIKALIJAMA KOD OBRENOVCA: Otpad nađen na drugoj lokaciji!

Prema podacima Udruženja reciklera Srbije ove godine je od te takse prikupljeno 10 milijardi dinara, što je 30 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, kada je naplaćeno ukupno 7,5 milijardi po principu "zagađivač plaća".

foto: Dragana Udovičić

"Potrebno je napraviti sistem na osnovu koga će se industriji predvidljivo plaćati tretiran otpad novcem iz Zelenog fonda. Neophodno je da se novac od eko takse koristi u skladu sa zakonom, te da politika upravljanja novcem prikupljenim od zagađivača bude bude isključivo u interesu zaštite živitne sredine", zaključio je Živaljević.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track