PROVERITE DA LI STE MEĐU NJIMA: Oni ne moraju da plaćaju TV pretplatu
Foto: AP/Ilustracija

1. januara 2016. godine uvedeno je obavezno plaćanje

PROVERITE DA LI STE MEĐU NJIMA: Oni ne moraju da plaćaju TV pretplatu

Društvo -

BEOGRAD - Zakonom o javnim medijskim servisima od 1. januara 2016. godine uvedeno je obavezno plaćanje takse za javne medijske servise, ali u nekim slučajevima moguće je osloboditi se te obaveze.

Svakog meseca se na ime te takse plaća se 150 dinara, a zainteresovani za oslobađanje od obaveze plaćanja moraju biti u jednoj od šest predviđenih kategorija i svakako, da budu, kako piše portal Kamatica, "od onih malobrojnih koji nemaju televizor u svom domu".

Taksa javnog medijskog servisa vezuje se za brojilo svih korisnika električne energije koji imaju potrošnju struje veću od 300 kilovat sati godišnje, a Zakon o javnom medijskom servisu u članu 42. navodi koje sve kategorije građana imaju pravo na podnešenje zahteva za oslobađanje, a oni koji ispunjavaju jedan od navedenih uslova mogu da podnesu zahtev RTS.

foto: Reuters/Ilustracija

Ko sve može da bude oslobođen

Prema slovu zakona, od obaveze plaćanja takse oslobađa se fizičko lice, vlasnik merila električne energije, koje živi u jednočlanom domaćinstvu ili je hranilac porodice u višečlanom domaćinstvu, ukoliko je osoba sa invaliditetom sa 100 odsto telesnog oštećenja.

Takođe, od obaveze plaćanja takse može se izuzeti i osoba sa invaliditetom sa

manje od 100 odsto telesnog oštećenja, ako joj je, u skladu sa odredbama posebnih propisa, priznato pravo na dodatak za tuđu negu i pomoć.

Zatim, osoba koja je trajno izgubila sluh ili slepo lice može biti izuzeta od plaćanja takse za javni servis, kao i korisnik prava na novčanu socijalnu pomoć, penzioner sa minimalnom penzijom ili fizičko lice - korisnik više merila električne energije, za merilo električne energije u stambenoj jedinici, odnosno poslovnom prostoru, koji se ne koristi.

Uz sam zahtev za oslobađanje od plaćanja takse za javni medijski servis koji je potrebno popuniti, treba priložiti i dokumentaciju, od koje je potrebno dostaviti kopije rešenja odnosno dokaza nadležnih organa kojima se potvrđuje da osoba pripada jednoj od kategorija koja se oslobađa plaćanja takse.

Zahtev se može podneti lično na šalterima RTS ili elektronskim putem, dok korisnici sa prebivalištem na teritoriji Vojvodine, zahtev mogu podneti Radio-televiziji Vojvodine.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: AP/Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track