Aleksandar Čotrić izabran u rukovodstvo ISP

Prvi put Srbin

Aleksandar Čotrić izabran u rukovodstvo ISP

Društvo -
To je prvi put da je, za 19 godina postojanja Interparlamentarne skupštine pravoslavlja, u najuže rukovodstvo organizacije izabran predstavnik Srbije

PRAG, BEOGRAD - Šef stalne delegacije srpskog parlamenta pri Interparlamentarnoj skupštini pravoslavlja (ISP) Aleksandar Čotrić izabran je za člana Sekretarijata te skupštine na 19. godišnjem zasedanju koje je od 26. do 29. juna održano u Pragu.

Čotrić je u sedmočlano rukovodeće telo ove organizacije, na period od dve godine, jednoglasno izabran glasovima predstavnika 23 nacionalna parlamenta, navodi se u saopštenju iz stalne delegacije srpskog parlament pri ISP.

To je prvi put da je, za 19 godina postojanja ISP, u najuže rukovodstvo organizacije izabran predstavnik Srbije, koja je od 1995. godine punopravna članica asocijacije parlamenata zemalja u kojima živi pravoslavno stanovništvo.

Predsedavajući Skupštine ISP, poslanik ruske Dume Sergej Popov, naglasio je da je to "priznanje Srbiji i njenoj Skupštini na zalaganju za očuvanje kulturnih i religioznih vrednosti, i istovremeno za podržavanje ljudskih i verskih prava i sloboda, ne samo pripadnika pravoslavne vere, već i drugih veroispovesti“.

Među članicama ISP, koja je formirana 1993. godine, nalaze se Srbija, Rusija, Grčka, Rumunija, Bugarska, Ukrajina, Poljska, Republika Češka, Gruzija, Jermenija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina i druge države. U radu ISP učestvuju i predstavnici parlamenata SAD, Kanade i Australije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja