Bezbednosne procene država nisu najava terorizma, Stejt department ažurirao podatke za sve zemlje
Foto: PrintScreen

Bezbednosne procene država nisu najava terorizma, Stejt department ažurirao podatke za sve zemlje

Društvo -

Ispravka

14.1.2018 preneli smo da je američki Stejt department upozorio svoje državljane koji planiraju da putuju na Kosovo i Metohiju na povećani oprez od terorizma, ali se, kako utvrđuje analiza sajta Fake news tragač, ovde radi činjenici da je Stejt department na svom sajtu u odeljku gde se nalaze informacije o bezbednosnim rizicima prilikom putovanja u sve druge države, 10. januara ove godine ažurirao tu stranicu, pa i podatke u vezi sa Kosovom.

Izvinjavamo se čitaocima koje smo mogli da dovedemo u zabludu bez objašnjenja da nije samo Kosovo istaknuto i da se radi o redovnom ažuriranju podataka za sve zemlje.

Evo delova saopštenja

- Terorističke grupe nastavljaju sa planiranjem mogućih napada u regionu Balkana, uključujući i Kosovo. Teroristi mogu napasti s malo ili bez ikakvog upozorenja, ciljajući turističke lokacije, transportne centre, pijace, tržne centre, objekte lokalne uprave, hotele, klubove, restorane, bogoslužna mesta, parkove, glavne sportske i kulturne događaje, obrazovne ustanove, aerodrome i druge javne površine. Pored toga, političko motivisano nasilje se javlja širom Kosova - navodi se u saopštenju.

Napominje se i da „tenzije unutar i između zajednica na severu Kosova nastavljaju da izazivaju nasilje, demonstracije i druge nemire“ u severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu.

- Iako su nedavni nemiri bili politički povezani i ne uključuju turiste ili članove međunarodne zajednice, posmatrači mogu da budu pogođeni ako dođe do nasilnih incidenata - navodi se u upozorenju, u kom, međutim, nije precizirano na koje se nemire konkretno misli.

Stručnjak za bezbednost Zoran Dragišić kaže da su američke obaveštajne službe donele ovu procenu iz više razloga.

- Terorizam na Kosovu nije samo islamistički, iako su se zaista mnogi s Kosova borili po svetu u redovima islamista i sada se vraćaju u zavičaj, a njihova meta su naravno Amerikanci. Međutim, ne treba zaboraviti da je Ramušu Haradinaju uskraćena američka viza, da je njegov brat Daut na optuženičkoj klupi, a nije isključeno ni da će se sam kosovski premijer naći kao optuženi pred Specijalnim sudom. Od Haradnija su se čak i čule neke polupreteće poruke na račun Amerike i tog suda - objašnjava Dragišić:

- Sve je to zajedno rezultiralo ovom procenom Stejt departmenta da je na Kosovu povećana opasnost od terorizma, a ne zaboravimo da tamo i dalje, pored islamističkih, deluju i separatističke terorističke organizacije. Moram da naglasim da su procene američkih službi najčešće vrlo dobre i precizne. Terorizam na Kosovu je najveća opasnost za ceo Balkan.

J. P. - Foto: PrintScreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: CRVENE BERETKE PONOVO NA OKUPU?! Šta najavljuju nekadašnji članovi ove jedinice?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track