ŠOK! BIVŠI NAČELNIK UKP  OTKRIVA: Šilerovu srušili DA UNIŠTE DNK političara!
Foto: Privatna Arhiva, Printscreen, EPA

odali bi ih tragovi

ŠOK! BIVŠI NAČELNIK UKP OTKRIVA: Šilerovu srušili DA UNIŠTE DNK političara!

Društvo -

Zloglasna kuća vođa „zemunskog klana“ Dušana Spasojevića Šiptara i Mileta Lukovića Kuma u Šilerovoj ulici srušena je pre tačno 15 godina, ali je mnogima i dan-danas enigma zašto je to zapravo učinjeno!

foto: Printscreen
Milorad Ulemek Legija
Milorad Ulemek Legijafoto: EPA/Srđan Suki

Rušenje tvrđave odakle je komandovao Milorad Ulemek Legija je počelo odmah nakon ubistva premijera Zorana Đinđića i potrajalo je skoro dve nedelje.

Mile Novaković, bivši šef Uprave kriminalističke policije (UKP) i čovek koji je učestvovao u otkrivanju i hapšenju Đinđićevih ubica, navodi da je ovo sedište „zemunaca“, koji su srpskog premijera ubili 12. marta 2003, porušeno da se ne bi otkrilo ko je sve godinama tamo odlazio. A to je, objašnjava on, moglo da se otkrije čak i preko najsitnijih detalja, poput dlaka u bazenu!

Dušan Spasojević i Mile Luković
Dušan Spasojević i Mile Lukovićfoto: Privatna Arhiva

Skriveni tragovi

- Dan posle ubistva premijera Đinđića, u političkoj euforiji - da se na neki način osvete Dušanu Spasojeviću i „zemunskom klanu“ - doneta je odluka i počelo je rušenje objekata u Šilerovoj ulici. Ostaće večita dilema zbog čega je to ekspresno učinjeno bez bilo kakvog sudskog ili inspekcijskog rešenja. Spekulisalo se da je to učinjeno da bi se uništili tragovi boravka nekih ličnosti u Šilerovoj. Da se ne bi na kasetama videlo ko je sve dolazio kod Dušana Spasojevića - navodi Novaković i dodaje:

foto: Stefan Jokić

- Što bi se rušila zgrada, dovoljno je bilo pokupiti kasete i kompjutere... Ruši se bazen da se ne bi našle dlake, gde bi se DNK analizom utvrdilo ko se sve kupao u bazenu. Oni na koje se ciljalo su u svojim saopštenjima i svedočenjima ispričali da su dolazili u Šilerovu i brčkali se u bazenu.

Novaković smatra da se zdanje u Šilerovoj, moglo iskoristiti za novi dom zdravlja, starački dom ili obdanište.

Politički nalog

- Ishitrena odluka za rušenje je doneta političkim nalogom gradske i lokalne zemunske vlasti, koji su žmurili dok je Spasojević gradio kuće i tržni centar bez ikakvih dozvola - navodi Novaković, koji je o ovoj temi pisao i u svojoj knjizi „Državo, ruke uvis“.

Plac oduzela država

UDOVICE „ZEMUNACA“ TRAŽILE 8,5 MILIONA EVRA

Zdanje u Šilerovoj izgrađeno je 1999. i bilo je u vlasništvu samog vrha „zemunskog klana“ - Dušana Spasojevića Šiptara i Mileta Lukovića Kuma. Srušeno je odmah nakon ubistva Đinđića. Prema sudskom svedočenju svedoka-saradnika, Spasojević, koji se u to vreme nalazio u bekstvu, nekontrolisano je urlao kada je video da je počelo rušenje objekta. Zanimljivo je da su udovice Spasojevića i Lukovića tužile državu zbog rušenja kuće i tražile odštetu od osam i po miliona evra. Plac na kojem se nalazila kuća oduzela je država.

foto: Kurir

Kurir / Boban Karović

Foto: Printscreen, Privatna arhiva, EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track