KRAGUJEVČANKA PREŽIVLJAVA PAKAO: Nevina robijala jer su joj ukrali dokumenta
Foto: Privatna arhiva

HOROR

KRAGUJEVČANKA PREŽIVLJAVA PAKAO: Nevina robijala jer su joj ukrali dokumenta

Društvo -

Natalija Petrović (65) iz Kragujevca provela 18 godina života u agoniji pošto je osumnjičena za utaju poreza s firmom koju nikad nije osnovala u državi u kojoj nikada nije ni bila!

Sve je počelo 2000. godine, kada su Petrovićevoj, koja je tada radila kao autolakirer u „Zastavi“, ukrali lična dokumenta, izdata u Srbiji, u gužvi ispred jedne kragujevačke apoteke.

Natalija je krađu prijavila policiji, koja ju je pozvala posle nekoliko meseci.

- Rekli su mi da su dokumenta na moje ime izvađena u Distrkitu Brčko, u Republici Srpskoj, a zanimljivo je da taj koji je preuzimao dokumenta nije ostavio ni potpis, ni otisak prsta, što je bilo obavezno da uradi po zakonu. Zatim, 2005. godine polako počinje moja agonija. Bila sam kod sestre u Švajcarskoj kada mi je komšinica javila da me policija ponovo traži, ovaj put da mi saopšte da je protiv mene u RS podignuta optužnica za utaju poreskog duga od 70.000 konvertibilnih maraka - priča Petrovićeva za Kurir.

foto: Privatna arhiva

Prema njenim rečima, odmah je pretpostavila da su njena lična dokumenta koja su ukradena iskorišćena za otvaranje neke prevarantske firme.

- Advokat je podneo zahtev da dam iskaz u Kragujevcu, jer nemam novca za put u Bijeljinu i odmah smo zatražili grafološku analizu potpisa, što je i odrađeno. Napisala sam im četiri pisma, pisanim i štampanim slovima, ćirilicom i latinicom, i poslala u Bijeljinu. Tada sam mislila da je ovaj nesporazum rešen. Medutim, 2011. godine na granici Srbije i Crne Gore, gde sam išla da posetim ćerku i unuke, počinje horor. Policajci ulaze u autobus i pred svima me izvlače napolje, jer je za mnom bila raspisana međunarodna poternica - kroz suze se priseća Natalija, koja je zatim četiri meseca provela u ekstradicionom pritvoru u Spužu, dok je nisu izručili BiH, gde je provela još mesec dana u zatvoru u Bijeljini.

- Na suđenju su svi svedoci posvedočili da me nikad nisu ni videli i da su uglavnom sarađivali s nekim muškarcem, a grafološka analiza je potvrdila da nisam ja otvarala tu firmu. Uostalom, nisam ni bila u zemlji kada se ta firma osnivala. Pustili su me na kraju iz zatvora, ali mi do dana današnjeg nisu isplatili 4.500 evra, koliko sam morala da platim advokata i sudske troškove, a ja sam za to morala da podignem kredit u kom i danas grcam - kaže Natalija.

Ona je tužila Republiku Srpsku za 250.000 evra, a kaže da je nevina u zatvor ušla kao zdrava žena, a izašla kao srčani bolesnik, sa teškim psihičkim posledicama.

Najteži trenutak u zatvoru

UNUK ME JE RASPLAKAO

Natalija Petrović kaže da su je uprava i sprski konzul u Crnoj Gori veoma lepo i profesionalno tretirali dok je bila u Spužu i da im duguje veliku zahvalnost, ali da je najteži trenutak za nju bio kada ju je pozvao unuk, koji je tad imao 13 godina.

- Bila sam očajna, znala sam da nisam kriva, a nisam mogla da izađem iz zatvora. Najgore mi je bilo kada me je unuk zvao i plačući rekao da više ne može da živi bez mene. U Spužu sam doživela i predinfarktno stanje od stresa - kaže Petrovićeva.

Kurir / Jelena Pronić

Foto: Privatna arhiva

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) NEMA VREMENA ZA JAUKE! Ovi lopovi su čvršći od čelika, a kako i ne bi bili!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track