ZAŠTO JE OVE GODINE BOLJE RODITI POSLE 1. JULA? Pa država daje mnogo više para za prvorođenčad
Foto: EPA/Ilustracija

državna pomoć

ZAŠTO JE OVE GODINE BOLJE RODITI POSLE 1. JULA? Pa država daje mnogo više para za prvorođenčad

Društvo -

Roditelji prvorođenih beba rođenih od početka godine i koje će se roditi do 1. jula dobiće roditeljski dodatak od 39.000 dinara, ali će za decu rođenu posle ovog datuma moći da dobiju 100.000 dinara državne pomoći.

Neki roditelji su se ponadali da bi mogli da se prijave godinu dana od rođenja bebe, ali to neće biti moguće.

Kako kažu u Ministarstvu za rad, zahtev za ostvarivanje prava na roditeljski dodatak po sadašnjim propisima podnosi se najkasnije do navršenih šest meseci deteta, a visina se utvrđuje u odnosu na dan rođenja.

"Novi zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom počinje da se primenjuje 1. jula 2018. i njime je predviđeno da se zahtev podnosi najkasnije do navršene prve godine deteta, a njegova visina se i dalje utvrđuje u odnosu na dan rođenja", navode u Ministarstvu. Za drugo i treće dete roditeljski dodatak ostaje isti.

Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju, očekuje da će se s vremenom stanje u pojedinim segmentima populacione politike popravljati. Ako sve bude teklo prema planovima, ono što je sada započeto davaće prave efekte za pet ili 10 godina, što je merna jedinica u demografiji.

"Ono što ja mogu da kažem jeste da je cilj Vlade i kabineta koji vodim da za 10 godina zaustavimo negativne demografske trendove i da postignemo da nam svaka naredna generacija bude podjednako brojna kao prethodna", kaže ona i dodaje da je zaustavljen pad broja novorođenih beba.

Novi propisi donose i promene oko ostvarivanja prava na porodiljski dodatak, koje su do sada imale samo žene zaposlene na ugovoru o radu, a novim odredbama će ono biti prošireno i na pripadnice lepšeg pola koje samostalno obavljaju neku delatnost, kao i one angažovane uz ugovor o delu ili ugovor o privremeno - povremenim poslovima. Osnovica za isplatu tog dodatka zavisiće od uplaćenih doprinosa na osnovu neke vrste prihoda koje su imale u poslednjih 18 meseci.

Pravo na roditeljski dodatak ne može da bude ostvareno ako majka ili članovi zajedničkog domaćinstva plaćaju porez na imovinu na poresku osnovicu veću od 30 miliona dinara, ako roditelji u momentu podnošenja zahteva žive u inostranstvu, kao i majka strani državljanin koja je isto ili slično pravo ostvarila u zemlji čiji je državljanin.

Jedna od novina je i paušal, u iznosu od 5.000 dinara, za svako rođeno dete, za nabavku bebi-opreme, uveden umesto ranije mere povraćaja PDV na bebi-opremu. Nova rešenja trebalo bi da smanje mogućnost zloupotreba, do kojih je dolazilo.

(Kurir.rs/Večernje novosti)

Foto EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track