NIŠKI HIRURZI VEŽBAJU NA POMORANDŽAMA: Kjuza stigla u Niš, evo čemu služi
Foto: Beta/Saša Đorđević

nIŠKA neurohirurgijA dobila dugo očekivani aparat

NIŠKI HIRURZI VEŽBAJU NA POMORANDŽAMA: Kjuza stigla u Niš, evo čemu služi

Društvo -

NIŠ - Klinika za neurohirurgiju Kliničkog centra u Nišu dobila je ove nedelje dugo očekivani aparat "Kjuza" koji će omogućiti i najkomplikovanije operativne zahvate, izjavila je direktorka Klinike za neurohirurgiju Vesna Nikolov.

Prema njenim rečima, zato više neće biti potrebe da se pacijenti iz Niša šalju radi operacije u druge zdravstvene centre.

foto: Beta/Saša Đorđević

"Uz pomoć ovog aparata i neurohirurškog mikroskopa sada ćemo raditi i najkomplikovanije procedure jer ćemo tačno moći da lociramo i napravimo razliku između zdravog i bolesnog tkiva mozga, a to je u našem poslu od presudnog značaja", kazala je Nikolov. Istakla je da će novi aparat početi da se koristi za dve nedelje, pošto se lekari obuče da ga koriste.

“Dogovor je, a tako je i svuda u svetu kada se uvode nove procedure i nova aparatura, da prvo svi prođemo neophodnu obuku, a to ćemo raditi tako što ćemo koristiti razne predmete, u ovom slučaju počeli smo sa 'obradom pomorandže', koja treba da imitira tkivo koje ćemo obrađivati i slobodno mogu da kažem da smo sigurni da ćemo to vrlo brzo savladati i početi da ga koristimo i u svrhe za koje je namenjen, za operacije naravno“, napominje oduševljeno direktorka Klinike, doc. dr Nikolov za Novosti.

foto: Beta/Saša Đorđević

U Kliničkom centru u Nišu saopštili su da aparat "Kjuza" (Cavitational Ultrasonic Surgical Aspirator - CUSA - "vrtložni ultrazvučni hirurški aspirator") košta 17 miliona dinara, ali je Klinici za neurohirugiju dat na besplatno korišćenje od četiri meseca po dogovoru KC Niš s Ministarstvom zdravlja i uz angažovanje ministra zdravlja Zlatibora Lončara.

"Rukovodstvo ima u planu da učini sve da taj aparat i zvanično postane vlasništvo Kliničkog centra", saopštio je KC Niš.

(Kurir.rs/Beta/Novosti/Foto: Beta/Saša Đorđević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track