(PROGNOZA) POSLE BLAGE ZIME, ČEKAJU NAS TOPLO PROLEĆE I VRELO LETO: Ovog proleća čak do 20 LETNJIH DANA s temperaturom od 25 stepeni!
Foto: AP/Ilustracija

analiza Nacionalnog centra za klimatske promene

(PROGNOZA) POSLE BLAGE ZIME, ČEKAJU NAS TOPLO PROLEĆE I VRELO LETO: Ovog proleća čak do 20 LETNJIH DANA s temperaturom od 25 stepeni!

Društvo -

BEOGRAD - Proleće u Srbiji po svojoj prilici biće toplo, sa velikim brojem gotovo letnjih dana. Očekivana prosečna temperatura biće do 19 stepeni Celzijusa.

foto: AP/Ilustracija

To pokazuje analiza Nacionalnog centra za klimatske promene Republičkog hidrometeorološkog zavoda, a oni prognoziraju da će temperatura biti iznad proseka. Tokom proleća možemo očekivati od 10 do 20 mraznih dana u nižim predelima, a u brdsko planinskim do 50 dana. Za mrazne dane se podrazumevaju oni dani u kojima je minimalna temperatura vazduha niža od 0 stepeni.

foto: AP/Ilustracija

Međutim, tokom proleća imaćemo od 12 do 20 letnjih dana u nižim predelima, kada se očekuje da će maksimalna temperatura biti 25 stepeni ili viša od toga.

Očekivana prosečna maksimalna temperatura vazduha za proleće biće u intervalu od 17 do 19 stepeni Celzijusa, a na planinama od osam do 13 stepeni.

foto: Reuters/Ilustracija

Prosečna minimalna prolećna temperatura vazduha se očekuje u intervalu od pet do 10 stepeni, a u višim predelima od minus jedan do četiri stepena Celzijusa.

foto: AP/Ilustracija

Kada su u pitanju padavine, tokom proleća pašće prosečna sezonska količina padavina, od 130 do 200 mililitara, a u brdsko - planinskim od 200 do 270 mililitara po kvadratnom metru. U martu će biti suficit padavina u zapadnim krajevima zemlje. Broj dana sa padavinama, prognozira se da će biti od 30 do 40, a u brdsko - planinskim do 50.

Sa druge strane, dugoročna prognoza RHMZ-a pokazuje da će nam leto brzo stići i da ćemo već u aprilu imati gotovo letnje temperature. Evo kakvo nas vreme očekuje do jula.

foto: Reuters/Ilustracija

Blag mart

Mart će biti malo blaži i prosečno vlažan. Srednja maksimalna temperatura vazduha u martu biće malo iznad višegodišnjeg proseka, sa temperaturom oko 13 stepeni. Mesečna suma padavina tokom marta biće u granicama višegodišnjeg proseka. U Beogradu i široj okolini martovska suma padavina iznosiće oko 42 mililitra.

Topao april

Očekuje se da će april biti malo topliji i prosečno vlažan. Srednje minimalne temperature biće oko 9,2 stepena, dok će srednja maksimalna temperatura biti iznad višegodišnjeg proseka, i to oko 19,1 stepen Celzijusa. Mesečna suma padavina tokom aprila biće oko 52 mililitra.

foto: Reuters/Ilustracija

Maj suv

Malo topliji i malo suvlji maj nas očekuje ove godine. Ipak, srednje majske dnevne temperature i količine padavina biće u granicama višegodišnjeg proseka. Očekuje se da će srednja maksimalna tempertura biti tokom maja oko 24,5 stepeni, a srednja minimalna oko 13,4 stepena. Mesečna suma padavina iznosiće oko 43 mililitra.

foto: Nebojša Mandić

Vlažan i topao jun

Jun će biti prosečno topao i prosečno vlažan. Vrednost junske srednje minimalne temperature vazduha biće od 15,5 stepeni, a srednja maksimalna temperatura oko 26,2 stepena. Mesečna suma padavina tokom juna biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko četiri mililitra u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini junska suma padavina iznosiće oko 89 mililitra.

foto: Reuters/Ilustracija

Toplotni talasi u julu

Prognozira se da će jul biti topliji i suvlji. Pravo leto. Očekuju se i toplotni talasi tokom ovog meseca. Srednja minimalna temperatura vazduha u julu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka i iznosiće oko 18,4 stepena. Srednja maksimalna temperatura biće iznad višegodišnjeg proseka i u Beogradu i široj okolini iznosiće oko 29,7 stepeni. Tokom jula pašće za 14 mililitara manje padavina nego što je prosek. Julska suma padavina iznosiće oko 31 mililitra.

foto: Beta/Sinhua

Prošle godine proleće bilo 11. najtoplije u Srbiji

Proleće 2017. godine je jedanaesto najtoplije u Srbiji u periodu od 1951. do 2017. godine. Najtoplije proleće zabeleženo je 2007. godine, a najhladnije 1987. godine. Najviša dnevna temperatura vazduha tokom proleća prošle godine iznosila je 32 stepena, a izmerena je 31. maja u Kikindi.

foto: Reuters/Ilustracija

Analiza prolećne sezone 2017. godine pokazala je da je srednja temperatura vazduha u većem delu Srbije bila u kategoriji toplo i veoma toplo. Normalno je bilo na Crnom vrhu, dok je ekstremno toplo bilo u Somboru, Loznici, Valjevu, Beogradu i Negotinu.

foto: Reuters/Ilustracija

Ledenih dana bilo je samo na planinama, dok je letnjih dana (maksimalna dnevna temperatura 25 stepeni i više) bilo od devet do 20. I na planinama je zabeležen jedan letnji dan i to na Zlatiboru.

foto: Dado Đilas

Najniža temperatura izmerena je na Kopaoniku -12,8 stepeni.

(Kurir.rs/Blic/Sonja Todorović/Foto: AP)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! ČEDOMIR JOVANOVIĆ ZNAO ZA ĐINĐIĆEVO UBISTVO?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track