Kako je Predrag USTAO IZ MRTVIH?! Doktori su se konačno oglasili! Objašnjenje lekara je bizarno, a svi su OSTALI ZAPANJENI!
Foto: Kurir

šok i neverica

Kako je Predrag USTAO IZ MRTVIH?! Doktori su se konačno oglasili! Objašnjenje lekara je bizarno, a svi su OSTALI ZAPANJENI!

Društvo -

Predrag Gostiljac (75), poljoprivredni penzioner iz Lipnice u blizini Čačka, koji je u četvrtak proglašen mrtvim, da bi zatim oživeo, danas je preminuo uprkos naporima lekara da stabilizuju njegovo zdravstveno stanje.

Priča gospodina Gostiljca kojeg je ekipa Hitne pomoći proglasila mrtvim, a on posle nekog vremena vaskrsnuo, izazvala je šok i nevericu kod građana Srbije, navodi portal Espreso.co.rs.

foto: Profimedia

Mnogi su ovaj nesvakidašnji slučaj dočekali s besom i ljutnjom. Naime, građani Srbije zamerili su lekarima Hitne pomoći koji su živog čoveka proglasili mrtvim. Umalo živ sahranjen, Gostiljac je smešten u čačansku bolnicu da bi danas izgubio bitku za život.

Kako i zašto je Predrag Gostiljac proglašen mrtvim?

Ekipa portala Espreso.co.rs kontaktirala je Dom zdravlja u Čačku u okviru kojeg funkcioniše Služba hitne pomoći, a direktor Aleksandar Pajović objasnio je šta se dogodilo tog dana, kao i kakve će posedice snositi lekari koji su Gostiljca proglasili mrtvim.

- Nemili događaj desio se 25. januara u četvrtak, primljena je kućna poseta u 17.55, naša ekipa bila je u 18.20 u kući pacijenta Predraga Gostiljca. Uzete su izjave od svih članova ekipe koja je učestvovala, kao i do svih ostalih radnika Hitne pomoći koji su radili tu drugu smenu tog dana. Danas je dolazila i zdravstvena inspekcija, imali smo sastanak stručnog saveta, etičkog odbora, Komisiju za proveru kvaliteta rada. Angažovali smo sve naše institucije u okviru doma zdravlja i na osnovu svega toga u konsultaciji sa pravnom službom, svakako da će biti pokrenut disciplinski postupak, ili danas do kraja dana ili ujutru - objašnjava Pajović za Espreso.

foto: Shutterstock, Privatna Arhiva

On dodaje da je na osnovu izjava članova ekipe koji su bili, doktora i sestre, kao i na osnovu registrofona pomoću koga se snimaju svi razgovori na neki način utvrđeno šta se dogodilo.

- Postoje takozvani sigurni i nesigurni znaci smrti. Nesigurni znaci su prestanak disanja i rad srca. Doktor tvrdi da je pacijent u tom trenutku bio bez svesti, bez disanja, bez pulsa, odnosno bez srčanog rada i on je napisao takozvanu sprovodnicu za leš. Nije napisao potvrdu o smrti, ona se piše dva sata iza toga, kasnije. Samo što se ekipa vratila, u 19.10 zvali su ponovo iz te kuće i rekli da se pacijent pokreće. Doktor je došao ponovo sa ekipom i odveli su pacijenta u bolnicu na odelenje neurologije čačanske bolnice. Pacijent je bolovao, imao je operaciju tumora mozga. Onda je prebačen sa neurologije na interno i posle par dana pacijent je umro. Doktor tvrdi da su postojali ti takozvani nesigurni znaci smrti u tom trenutku - objašnjava Pajović i dodaje da je doktor koji je Gostiljca proglasio mrtvim, specijalista urgentne medicine sa iskustvom od preko 40 godina i da nije neiskusan.

- Svakako malo čudno, i neprijatno, ali nisu te stvari i nepoznate da se ne dešavaju - završava sagovornik.

Podsetimo, penzioneru je pozlilo u četvrtak, a po dolasku čačanske Hitne pomoći lekar je nakon pregleda kostatovao smrt, izjavio saučešće porodici i pomogao da telo prebace na krevet kako bi mu noćnim bdenjem odali poslednju počast pred pokop. Međutim, dok je rodbina kupovala pogrebnu opremu i oplakivala ga, Gostiljac je pomerio prst i otvorio oči. Ukućani su ponovo pozvali Hitnu pomoć i saopštili da je Predrga živ nakon čega je prebačen u Čačnasku bolnicu. Gostiljac je jutros preminuo.

Bizarni, slični slučajevi u svetu

Australijanac Danijel Haf, kog su lekari hitne medicinske službe proglasili mrtvim u saobraćajnoj nesreći, napustio je bolnicu hodajući, nakon šest sedmica oporavka. Danijel Haf (30) pretrpeo je teške povrede u saobraćajno nesreći nedaleko od Melburna, a hitna medicinska služba proglasila ga je mrtvim na licu mesta. Radnici koji su iz stradalog vozila izvlačili telo, uspeli su da napipaju slabašne otkucaje srca.

foto: Profimedia

Lažne smrti nisu retke

Dvadesetpetogodišnji Poljak, koji je proglašen mrtvim nakon što je popio veliku količinu votke, nedugo nakon toga probudio se u mrtvačnici. Umesto da ode da se oporavi, muškarac se vratio u pab, gde se pridružio svojim prijateljima. Incident se dogodio u pokrajini Kamjena Gora na jugozapadu zemlje. Kamil, kako je nazvan, u prvi mah se onesvestio usled srčanog udara. Ubrzo su se pojavili radnici hitne pomoći, koji su ga proglasili mrtvim i odvezli u lokalnu mrtvačnicu. Muškarac je nakon nekoliko sati u hladnjači došao sebi, kada je počeo da lupa i time šokirao čuvara koji je pozvao policiju. Nakon medicinskog pregleda pušten je kući.

Jedan španski zatvorenik koji je proglašen mrtvim posle pokušaja samoubistva probudio se u mrtvačnici dok mu se spremala obdukcija. Pronađeno je beživotno telo zatvorenika u zatvoru blizu Ovijeda na severu Španije i tri lekara su konstatovala da "više ne daje znakove života", rekao je za Frans pres portparol Uprave zatvora. Njegovo telo je tada prevezeno u Institut za sudsku medicinu u Ovijedu gde je ustanovljeno da nije mrtav i on je prebačen u bolnicu gde se i danas nalazi, rekao je portparol.

foto: Profimedia

A greške se dešavaju i u procedurama, pa Glas Slavonije piše da je 95-godišnja Marija Matijas iz Semeljaca, sela nedaleko od Đakova umalo doživela da vidi svoju sahranu, jer porodica tvrdi da ih je neko iz bolnice obavestio da je Marija preminula. Ona je za to vreme ležala u postelji bolnice uveliko živa.

(Kurir.rs/Espreso.co.rs)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) VRATIO SE SA ONOG SVETA I POČEO DA KOMUNICIRA! Evo kako sada izgleda Čačanin koji je ustao iz mrtvih!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track