BEZOBRAZLUK! EVO ZAŠTO SMO ZATRPANI OTROVOM: Ministri odbili pomoć Evrope da unište otpad
Foto: Shutterstock

OTKRIVAMO

BEZOBRAZLUK! EVO ZAŠTO SMO ZATRPANI OTROVOM: Ministri odbili pomoć Evrope da unište otpad

Društvo -

Bivše rukovodstvo Ministarstva poljoprivrede ignorisalo je ponudu EU od 14 miliona evra za izgradnju centra u kojem bi se uništavao i prerađivao najopasniji otpad

Srbija je danas zatrpana tonama kancerogenog i toksičnog otpada, a jedan od razloga jeste taj što bivši čelnici Ministarstva poljoprivrede nisu prihvatili donaciju Evropske unije od 14 miliona evra za izgradnju postrojenja za preradu opasnog otpada, saznaje Kurir!

Ponuda za rešavanje ovog gorućeg problema je, kako saznajemo, stigla pre nekoliko godina, a razlog zbog kog ju je tadašnje resorno ministarstvo odbilo ni danas nije poznat.

Goran Trivan
Goran Trivanfoto: Mina Branković

Naša saznanja potvrdio je sadašnji ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan, koji za Kurir kaže da će pitanje o izgradnji postrojenja ponovo biti pokrenuto.

- Ako se ne varam, Srbiji je pre šest ili sedam godina bila ponuđena evropska donacija za izgradnju takvog postrojenja. Nažalost, nije došlo do realizacije tog projekta. Mi ćemo to pitanje ponovo pokrenuti sa nadležnima u EU, budući da smo kao država životno zainteresovani za izgradnju jednog takvog postrojenja - rekao je Trivan za naš list.

Podsetimo, u Srbiji postoji svega nekoliko takvih fabrika, a veliki problem predstavlja i to što nemamo centar za fizičko-hemijski tretman opasnog otpada. Prema procenama, na teritoriji naše zemlje neadekvatno je odloženo čak 300.000 tona istorijskog otpada, zaostalog iz doba socijalizma, kao i 100.000 tona sakrivenog i nelegalno zakopanog štetnog otrova.

- Očekujemo probleme i nerazumevanja da se takvo postrojenje izgradi, ali je interes Srbije da se to uradi. Problem može biti potencijalno ugrožavanje nečijih ekonomskih interesa, nedostatak novca, kao i nespremnost lokalnih zajednica da se na njihovoj teritoriji nađe jedno takvo postrojenje. Sve ovo može da nas uspori, ali ne i poremeti - ističe Trivan i dodaje da je još uvek nepoznato da li će se izgraditi jedno takvo postrojenje ili više njih.

foto: Mina Branković

Novi ekološki incident

MAŠINSKO ULJE BACAO U RUPU

Na putu Apatin-Prigrevica kod Sombora otkriven je još jedan ekološki incident - velika iskopana rupa u kojoj se najverovatnije nalazi mašinsko ulje.

Nepoznata osoba iskopala je bagerom veliku rupu od 80 kubika, a potom dovezla i deponovala otpadno ulje. Opština Apatin podnela je prijavu protiv N. N. lica, inspekcija je izvršila uzorkovanje, a ove nedelje biće ispitano okolno zemljište i mulj iz rupe, dok će rezultati vode biti gotovi za dve nedelje. Ceo slučaj preći će u nadležnost Ministarstva za zaštitu životne sredine ukoliko se dokaže štetnost po okolinu.

Kurir / Mina Branković

Foto: Shutterstock, Beta, Mina Branković

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

“Da se ne lažemo” o opasnom otpadu. U Srbiji 100.000 tona kancerogenog otpada

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track