REGIONALNA KONFERENCIJA O RODNOJ RAVNOPRAVNOSTI Mihajlovićeva: Bez muškaraca nema jednakosti!
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Skup u Palati Srbija

REGIONALNA KONFERENCIJA O RODNOJ RAVNOPRAVNOSTI Mihajlovićeva: Bez muškaraca nema jednakosti!

Društvo -

BEOGRAD - Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da Srbija ne može biti zadovoljna onim što je uradjeno u oblasti rodne ravnopravnosti i da ima još mnogo toga da se uradi u toj oblasti, ali da su napravljeni određeni iskoraci u toj oblasti.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Ona je novinarima u Palati Srbija uoči regionalne konferencije o rodnoj ravnopravnosti i reformi javne uprave na Zapadnom Balkanu kazala da je Srbija napravila odredjene iskorake i da će se nastaviti rad u oblasti rodne ravnopravnosti.

MEĐUNARODNI DAN LJUDSKIH PRAVA: Jednakost i ravnopravnost na prvom mestu

"Moja poruka je da je u oblasti rodne ravnopravnosti Srbija izabrana kao dobar primer zemlje koja je u prethodnih nekoliko godina postavila temelje u odredjenim dokumentima i napravila određene iskorake u toj oblasti", kazala je Zorana Mihajlović.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Ona je kazala da je Srbija jedina zemlja izvan EU koja je ustanovila indeks rodne ravnopravnosti, koji Srbiji znače da vidi koje su oblasti koje treba popraviti u budućnosti. Navodeći da će se nastaviti rad ne samo na zakonodavnom okviru i projektima kojima se osnažuju žene, ona je istakla da se mora shvatiti da bez muškaraca nema rodne ravnopravnosti.

Ditman: Rodna ravnopravnost važna za ekonomski razvoj Srbije

"To treba da radimo zajedno. I Koordinaciono telo iniciralo je formiranje regionalne kancelarije za rodnu ravnopravnost zemalja Zapadnog Balkana. Takvu inicijativu poslali smo EU, OEBS-u i ambasadi Velike Britanije. Vodimo već odredjene razgovore na tu temu", kazala je Zorana Mihajlović.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić rekao je da su rodna ravnopravnost i nediskriminacija temeljne vrednosti društva u Srbiji.

foto: Tanjug/Rade Prelić

"Srbija je u normativnim okvirima u nekim segmentima otišla ispred nekih zemalja članica EU, kao što je rodno budžetiranje", kazao je Ružić i dodao da je u upravi odnos žena i muškaraca 61 prema 39 što je pokazatelj koliko Srbija vodi računa o rodnoj ravnopravnosti. Istakao je da je u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave odnos žena prema muškarcima 90 prema deset.

MINISTARKA MIHAJLOVIĆ NA MEĐUNARODNI DAN LJUDSKIH PRAVA: Podsetnik na poštovanje žena i manjina

Predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova u Skupštini Srbije Meho Omerović kazao je da zemlje Zapadnog Balkana još uvek nisu dostigle najviše standarde po pitanju učešća žena u politikom životu.

foto: Tanjug/Rade Prelić

"U ime Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova podsećam da je Srbija po pitanju političkog predstavljanja žena poodmakla u odnosu na zemlje regiona Zapadnog Balkana i zemlje EU. U Skupštini Srbije ima 30 odsto žena", kazao je Omerović.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici istakao je da je EU veoma angažovana zbog uvodjenja rodne komponente u sve javne politike.

foto: Tanjug/Rade Prelić

"Srećni smo da je rodna ravnopravnost postala važno pitanje u Srbiji i zahvaljujem potpredsednici Vlade na tome", rekao je Fabrici.

ZLOSTAVLJANE SU I IMAJU NIŽE PLATE: Ne postoji zemlja na SVETU u kojoj su ŽENE jednake muškarcima!

Šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio istakao je značaj današnje regionalne konferencije, jer je reforma javne uprave važna, kao i zajednički rad na tome.

"Sa Srbijom imamo dugu saradnju i OEBS je spreman da podeli svoja iskustva u ovoj oblasti", rekao je Oricio.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Tanjug/Rade Prelić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track