DORIS PAK PODRŽALA MEDIJSKU ASOCIJACIJU JUGOISTOČNE EVROPE (MAJE): Građanima i pravim demokratijama je potrebna nepristrasna informacija!
Foto: Printscreen/ Youtube

NEKADAŠNJA Predsednica Odbora EP

DORIS PAK PODRŽALA MEDIJSKU ASOCIJACIJU JUGOISTOČNE EVROPE (MAJE): Građanima i pravim demokratijama je potrebna nepristrasna informacija!

Društvo -

Predsednica žena Evropske narodne partije i nekadašnja dugogodišnja predsednica Odbora Evropskog parlamenta za Jugoistočnu Evropu Doris Pak podržala je osnivanje Medijske asocijacije jugoistočne Evrope.

Ona je čestitala osnivanje MAJE i istakla da je građanima i pravim demokratijama potrebna nepristrasna informacija.

"Vodeći mediji u Jugoistočnoj Evropi stvorili su MAJE: "Oslobođenje" (Sarajevo), "AMG" (Beograd), "Koha" (Priština), "Sloboden pečat" (Skoplje), "Koha" (Skoplje), "Vijesti" (Podgorica). Građanima i pravim demokratijama je potrebna nepristrasna informacija. Čestitke!", napisala je Pak na Tviteru.

Podsetimo, šest vodećih medijskih kuća iz jugoistočne Evrope osnovalo je regionalnu asocijaciju čiji će ciljevi biti međusobna saradnja i podrška, zajednička obuka zaposlenih, razmena sadržaja, koordinisani nastup prema državnim i međunarodnim organima i organizacijama radi unapređenja kvaliteta novinarstva i poboljšanja uslova i položaja medija na tržištu, odlučeno je na nedavnom sastanku predstavnika ovih medija u Podgorici.

Osnivači Asocijacije su Oslobođenje (Sarajevo), AMG (Beograd), Koha (Priština), Sloboden pečat (Skopje), Koha (Skopje) i Vijesti (Podgorica).

Asocijacija će biti registrovana kao nevladino udruženje sa sedištem u Podgorici. Za prvog predsednika Skupštine Asocijacije izabran je Željko Ivanović iz Vijesti.

Glavni ciljevi Asocijacije biće rad na primeni evropskih standarda, koji se traže od svih zemalja regionau fazi pristupnih pregovora sa EU u pogledu zaštite novinara, prava na slobodu izražavanja, fer uslova na tržištu, transparentnog i nezavisnog rada regulatornih agencija, zajednički nastup ka velikim međunarodnim oglašivačima, saradnja sa strukovnim organizacijama u Evropi, solidarnost između medija regiona, kao i razmena znanja i iskustva među članicama Asocijacije.

Jedan od prioritetnih zadataka je i povezivanje MAJE sa evropskim i svetskim asocijacijama izdavača (ENPA i WAN).

Misija Organizacije za bezbednost i saradnju u Podgorici je podržala ovu ideju prepoznajući njen značaj za medijsku zajednicu regiona jugoistočne Evrope, a uskoro će u svim medijima koji su osnivači Asocijacije OEBS objaviti i nagradni konkurs kojim će se studenti dizajna pozvati da pošalju rešenja za logo Asocijacije. Rad Asocijacije finansiraće se iz članarine.

Kurir.rs

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI ! KAMENOVANA KUĆA BIVŠE SUPRUGE OLIVERA IVANOVIĆA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track