PRINCEZA KATARINA: Rak se može sprečiti, prevencija veoma bitna
Foto: Aleksandar Jovanović

svetski dan borbe protiv raka

PRINCEZA KATARINA: Rak se može sprečiti, prevencija veoma bitna

Društvo -

BEOGRAD - Povodom Svetskog dana borbe protiv raka koji se obeležava 4. februara, princeza Katarina Karađorđević ukazala je na presudan značaj preventivnih pregleda kojima ovo oboljenje može da bude sprečeno.

"Želela bih da vam skrenem pažnju da se rak može sprečiti - redovni pregledi koji obuhvataju skrining, prevencija faktora rizika i programi vakcinacije, od životnog su značaja i mogu da pomognu da se izbegne ova opaka bolest", poručila je princeza povodom Svetskog dana borbe protiv raka, ističući da brinući o svom zdravlju, istovremeno brinemo o svojim voljenima.

Kako je navedeno, "na ovaj način stvara se dobra osnova za građenje jačeg i zdravijeg društva".

Princeza je istakla da njena humanitarna Fondacija u Beogradu od osnivanja 2001. godine aktivno radi na podizanju svesti o važnosti prevencije, lečenja i borbe protiv raka i naglasila da je to "jedan od naših najvažnijih ciljeva za budućnost".

"Samo u 2017. godini, ukupna vrednost donacija medicinske opreme koju smo donirali dostigla je preko 2.000.000 dolara", navodi se u saopštenju i dodaje da će ove godine biti dostavljeni novi sterilizatori za bolnice u Beogradu, Novom Sadu, Leskovcu i Kraljevu, kao i da je Kliničkom centru Niš donirana jedinica digitalne mamografije u vrednosti većoj od 750.000 dolara u kojoj se proteklih godina pregledalo više od 100.000 žena.

"Ovom prilikom želim da istaknem istinsko divljenje i zahvalnost svim medicinskim radnicima u Srbiji na izvanrednom radu i doprinosu prevenciji i lečenju ove opake bolesti. Nadam se da ćemo i u budućnosti svi zajedno nastaviti da radimo na poboljšanju zdravlja i uslova lečenja naših građana", navodi se u saopštenju princeze Karađorđević.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Aleksandar Jovanović, Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track